Stödboendet Pelikanen. "Gamla bekanta kommer och säger ”men du har ju fått bo hos mig”, en anda av att ”vi tar hand om varandra”. Det är ju något fint egentligen. Men det fungerar inte när det leder till sådana här problem" säger sektionschef Ulrika Olofsson-Walles på Shis om det senaste årets tuffa arbete. Foto: Sachiarias Källdén

Så har kriminella satt skräck i SoFo

Boendet Pelikanen på Södermalm ska vara en trygg bas för människor i behov av stöd. Men under det senaste året har kriminella satt skräck i såväl huset som närområdet. Stadens lösning på kaoset? Slänga ut de hyresgäster som inte förmådde stå emot när gamla polare trängde sig in.

  • Publicerad 20:00, 20 okt 2019

– Det var ett helvete. Folk dealade knark öppet i korridoren.

Det säger Ulrika Olofsson-Walles. När hon började som sektionschef på stödboendet Pelikanen, som stiftelsen Shis driver på uppdrag av staden, i augusti 2018 fick hon en chock.

– Första insikten var aha, de som stör kommer utifrån. Vi har lagt ner hela vår själ i att få det lugnare. Tyvärr har vi skrivit ut flera personer som inte har kunnat stå emot dem som tagit sig in. Det känns såklart tråkigt och som ett misslyckande, de hänvisas ju till gatan.

I dag är läget betydligt bättre. Ulrika och verksamhetschef Annelie Söderman visar runt i källaren där "mosquito buzzers", larm som efter tio minuter avger en outhärdlig hög ton, nyligen installerats. Syftet: hålla borta hemlösa och kriminella som tidigare tagit sig in.

– Människor brukade ligga i drivor på varandra här förut. Vi har haft omfattande problem med klotter och skadegörelse, bland annat har man förstört så att våra hyresgäster inte har kunnat tvätta, säger Annelie.

I källaren vid tvättstugan har man installerat larm för att förhindra att obehöriga vistas där. Foto: Sacharias Källdén

Annelie Söderman och Ulrika Olofsson-Walles trivs med sina jobb. "När man visar respekt för någon som aldrig fått det förut förändras de totalt. Det är häftigt att se". Foto: Sacharias Källdén

Här, ett stenkast från Götgatan, har människor med olika stödbehov fått boendeplacering av staden. I ryggsäcken: hemlöshet, missbruk, psykisk och social problematik.

Här får hemlösa en ny gemenskap

Men under det senaste året har huset som ska fungera som en språngbräda, från vilken människor stärkta ska kunna ta nästa kliv ut i samhället till ett eget boende, istället präglats av otrygghet. Under våren och sommaren har polis varit på eller kring boendet varje dag.

I skyltfönstret till en butik i närheten löper silvertejp över sprucket glas när vi besöker den i början av oktober. För vilken gång i ordningen som butiksägaren fått fönsterrutan krossad vet hon inte.

– Det är som det är. Någonstans måste de här människorna vara. Men jag ser barn i femårsåldern gå in samtidigt som aggressiva missbrukare springer in och ut konstant. Ambulans och polis är utanför jämt. Om det är så illa på utsidan, hur är det då där inne? 

Payback-time – ett bakslag

Tja. Det är inga smärre förseelser som pågått inne på Pelikanen. Ökade polisanmälningar gällande grov misshandel, våldtäktsförsök, skadegörelse, narkotika- och hemfridsbrott.

Det senare, när någon obehörig tar sig in, är den springande punkten. Personer som inte bor på Pelikanen men som ändå tvingat eller tjatat sig in hos dem som gör det – gamla, eller nya, polare.

För vissa kan det bli ”payback-time” när de fått en bostad, som enhetschef Ulrika uttrycker det.

– Gamla bekanta kommer och säger "men du har ju fått bo hos mig", en anda av att "vi tar hand om varandra". Det är ju något fint egentligen. Men det fungerar inte när det leder till sådana här problem.

Lasse, 60+, som bott på Pelikanen i tre år, säger att "det var jävligt" ett tag.

–  Man vågade inte gå utanför sitt rum. Ingen har gått på mig, de värsta slog på varandra. Men jag är glad att ha tak över huvudet.

För att helt få bukt med situationen håller Pelikanens skalskydd på att stärkas upp; ökande ronderingar av störningsjour, bemannad reception nattetid vid behov och nya grindar och galler.

Men det som fick den eskalerande situationen att vända, var att flera boende skrevs ut. På Pelikanen ligger ansvaret för lägenheten på den som bor där. Och klarar denne inte av att sköta sig trots varningar, åker den ut.

Avstånd. Två av de tidigare fyra bänkarna togs bort för att stävja stöket. Foto: Sacharias Källdén

Ica Bonden har fått ökad problematik gällande personer från Pelikanen och andra som dras till området delvis på grund av Pelikanen, enligt Niklas Janlén, samordnare för polisens operativa verksamhet på Söder. Foto: Sacharias Källdén

Är det rimligt att personer, som bedömts behöva boendestöd, hänvisas till gatan för att den plats staden hänvisat dem till inte förmår skydda dem från kriminella som kommer utifrån?

Det tycker inte Robert, som i 26 år drivit Ica Nära Bonden intill Pelikanen. Han är en av flera näringsidkare i området som också drabbats.

I tummen har han ett avslitet ligament från en "brottningsmatch på gatan" med en kraftigt påverkad man som plockat en varukorg full och sedan traskat rakt förbi kassorna ut till polarna på bänkarna vid allén på Katarina Bangata utanför.

Hotat såga bort bänkarna med motorsåg

Ett scenario som utspelade sig dagligen i somras, vilket fått yngre anställda att säga upp sig av rädsla, enligt Robert.

– De som kommit ur sitt missbruk och bor på Pelikanen har gamla polare kvar som fortfarande missbrukar 50 meter bort, det är klart man blir svagare för påverkan då. Det är vansinne att ha så hög koncentration av personer med problematik under samma tak nära Medis. Boendet har inte haft resurser att säkra så att andra än de som bor där kan smita in, vilket också gjort parken här utanför mer attraktiv som samlingsplats för dem.

För Ica, såväl som andra verksamheter i närheten, har bänkarna i allén upplevts som ett stort problem.

– Jag har ringt kommunen och hotat med att nu jävlar kapar jag ner de där bänkarna med motorsåg, så att de ska veta vem som gjort det i så fall, säger Robert.

Åtgärden en ”obeskrivlig halvmesyr”

Bänkarnas vara eller icke-vara lyfts av alla vi pratar med. Vissa menar att de måste bort så att platsen kan användas till något trevligare, något mindre läskande för ljusskygg verksamhet. Å andra sidan, en förflyttning av bänkar innebär inte upphörandet av ett samhällsproblem. Det flyttar bara någon annanstans.

Efter att flera gånger ha informerats om det stökiga läget vid bänkarna landade Södermalms stadsdel i somras slutligen i en åtgärd: två av fyra bänkar togs bort.

Enligt Andreas Evestedt, stadsmiljöchef, sparades två bänkar för att "fortsatt kunna erbjuda möjligheten för avkoppling" samtidigt som "det ökade avståndet mellan de kvarvarande bänkarna har medfört att platsen blivit mindre intressant för gäng som tidigare samlades här". 

– Det är en obeskrivlig halvmesyr, två av fyra, vad hjälper det? De enda som vill ha kvar bänkarna är stadsdelen och pundarna, säger Ica-Robert.

Tycker du inte att alla ska få plats i stadsrummet?

– Nej, varför ska vi berättiga kriminella? Det drabbar både andra boende på Pelikanen och det drabbar mindre aktörer i området. Små kvartershandlare som inte har råd med väktare i entrén riskerar att försvinna medan bara stora kedjor blir kvar. Man har inte orken och man har inte plånboken.

Bänkbeskyddare. Björn Kelén, boende i området i 40 år, tycker att bänkarna borde vara kvar – även om folk sitter där och skränar ibland. "Allt som är det riktiga Söder håller på att försvinna. Det är snyggare människor, snyggare bilar. Men alla människor är lika mycket värda sägs det. Vad är de här människorna värda?". Foto: Sacharias Källdén

Noll nykterhetskontroll upprör

Bilden av aggressiva missbrukare som sätter skräck i området lyfts av flera småbutiker i SoFo. Elina Lehtimäki på Agencies Turqouise berättar om folk som skjuter heroin framför hennes skyltfönster.

– Det ska inte pågå mitt på Söder. De måste vara någonstans, men jag tycker att boendet borde ställa nykterhetskrav. Man undrar om ansvariga ens vet vad som pågår.

En annan handlare har dagligen motat bort högljudda påtända gäng, för att sedan se stulna varor från sin egen butik till försäljning på Bondens marknad. Efter många år i området ska han nu flytta på grund av oroligheterna.

Flera tycker att det är absurt att det inte görs några drogkontroller på Pelikanen. Det beror på att Shis helt enkelt inte får göra det. Det får däremot socialtjänsten.

Socialförvaltningen hyr en våning i huset, för personer med just missbruksproblem i bagaget, även om inga personer i aktivt missbruk placeras här. Dessa personer kan lämna prover externt på exempelvis en beroendemottagning, om det är en del av vårdplanen för respektive person. Men om kravet på drogfrihet efterlevs på just Pelikanen är det ingen som kontrollerar.

Lätt att allt förknippas med Pelikanen

Men att våldsbenägna narkomaner löper amok på gatorna såväl som på boendet känns inte igen av Shis, som menar att de oförskyllt får skulden för allt ont som sker i området.

– Jag kan förstå om det upplevs oroligt när man saknar kunskap. Vi fick höra att någon "sett en knarkare på trappen" men vi visste precis vem det var och att det inte rörde sig om en knarkare, utan någon som helt enkelt bara levt som hemlös, vilket tär på det yttre. Det finns mycket fördomar och vi blir en enkel syndabock, säger Ulrika Olofsson-Walles.

STIGFUR: Stadens mellanmjölkslösning i SoFo är oroande

Pelikanen har ett nära samarbete med såväl polis som Söderandan. Men vem som har det yttersta ansvaret att skydda boendet invärtes råder det delade meningar om.

Polisen har fått brickor så att de kan röra sig fritt inomhus. Verksamhetschef Annelie Söderman önskar att polisen skulle vara på plats så ofta som möjligt, för att skydda boendet mot kriminella som kommer från exempelvis Björns trädgård.

Något som lokalpolis Manuel Firpo vänder sig emot.

– Vi kommer under pågående brott, men Shis måste ta ansvar för problematiken där inne. Vi försöker förmå dem att ha väktare och det har de haft när det varit akut, men när det lugnar sig tas väktarna bort. 

Under våren spenderade Shis nästan en halv miljon på väktare. Men några fler blir det inte, så länge som det lugn som återfunnit sig finns kvar.

"Skalskydd och utskrivning rätt väg"

Vad är då stadens plan för att undvika att samma situation uppstår igen?

Socialborgarråd Jan Jönsson (L) menar att åtgärderna bör vara precis de som Shis genomfört på Pelikanen. Stärkt skalskydd och utskrivning av hyresgäster som inte sköter sig.

Är det en bra lösning att hänvisa folk till gatan med risken att de då faller ur systemet?

– Ingen stockholmare hänvisas till gatan. Vi har en tak-över-huvudet-garanti och de här människorna får andra boenden, akut-härbärgen eller behandlingshem med mer omfattande stödinsatser.

Finns det inget du kan göra för att säkra tryggheten på och omkring stadens stödboenden så att det inte blir såhär?

– Vi kan ju inte förutse oredan innan den har inträffat, att en hyresgäst inte kommer att agera i enlighet med hyreskontraktet. Jag förstår att det upplevs rörigt ibland men det finns också en stor förståelse för att de här människorna behöver vara någonstans. Pelikanen har legat på samma plats sedan 30-talet och är en del av Södermalm.

Men Jan Jönsson (L) uppger att han nu kommer skicka en förfrågan till socialförvaltningen och Shis om hur skalskyddet ser ut på stadens andra stödboenden, för att se om något behöver åtgärdas i förebyggande syfte.

När StockholmDirekt lämnar Pelikanen under måndagen är det genom en låst innerdörr – vars fönsterrutor är borta. Utanför möter vi en 20-årig kille. Han har bott här sedan i våras och ger inte mycket för de planerade åtgärderna.

– Någon dörr eller grind räcker inte. Det är bara att klättra över, folk som behöver någonstans att vara tar sig in ändå. Jag är van, jag har bott på många boenden, jag kan hantera folk med svårigheter. Man bemöter dem med empati och försöker sköta sitt. Men andra, de som behöver mer lugn, är rädda.

För honom innebär boendet på Pelikanen främst framtidshopp.

– Jag trivs okej, jag är ingen stadskille direkt, säger han och skrattar.

– Men jag har 18 kvadrat här och får vara kvar i fem år, det är bra. Men jag hoppas inte att det blir så lång tid. Jag ser det som en del av min väg framåt i livet.

STIGFUR: Stadens mellanmjölkslösning i SoFo är oroande

Kafé. I Pelikanens kafé kan de boende äta och titta på tv. Foto: Sacharias Källdén

Socialborgarråd. Jan Jönsson (L). Foto: Claudio Britos

Grov misshandel och skadegörelse

Anmälda brott på Pelikanen senaste året: 70 (58 samma period föregående år). Bland annat grov misshandel, narkotikabrott, ofredande och våldtäktsförsök.

Händelserapporter på Pelikanen senaste året: 154 (65 samma period föregående år). Bland annat stöld, narkotikabrott, olaga intrång, misshandel.

Anmälda brott i området runt Pelikanen (Östgötagatan ner, från Bondegatan till allén vid Katarina Bangata): 189 (172 föregående år). Främst skadegörelse (104), samt vålds- och narkotikabrott.

Händelserapporter i området runt Pelikanen: 336.

KÄLLA: Södermalmspolisen

Visa merVisa mindre

Shis...

...är Stockholm stads bostadssociala resurs som ska erbjuda trygga genomgångsboenden för personer som av sociala eller ekonomiska skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.

...är en stiftelse som finansieras av staden via anslag från kommunfullmäktige och avtal med socialtjänsten som placerar personer på Shis boenden, samt via vanliga hyror.

De bor på Pelikanen

Vuxna, unga eller våldsutsatta som av sociala eller ekonomiska skäl är i behov av tillfällig bostad. De boende genomgår bland annat en "bo-skola" där de lär sig hur man sköter en lägenhet, för att rusta dem inför framtida egna kontrakt. Har personen större behov får de behandling via socialtjänsten. Man får bo på Pelikanen i max fem år.

Totalt bor 43 personer, varav 7 under 25 år, med stödinsatser på Pelikanen.

20 personer bor i träningslägenheter för vuxna på en våning som hyrs av socialförvaltningen. Här finns personer som hamnat i hemlöshet på grund av exempelvis psykisk ohälsa eller beroendeproblematik.

25 personer som kommit via bostadsförmedlingen på vanliga korttidskontrakt, som exempelvis studenter, bor också på Pelikanen under max ett år.

Visa merVisa mindre