Så här ska Stockholms blommor se ut i år

Då var det äntligen dags för staden att få färg – och smak. På torsdagen planterades de första vårblommorna på Odenplan.

  • Publicerad 14:59, 19 apr 2018

Det här är ju en cementplatta, så att få all den här färgen är otroligt.

Stadens blomsterprogram går ut på att plantera 200 000 lökar och plantor på 200 centrala platser runtom i Stockholm. I år är inspirationen hämtad från den franska barocken. Med färgerna orange, vinrött och blått är tanken att folk inte bara ska kunna titta på blommorna, utan även ta sig en smakbit och inspireras till egna balkongodlingar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På torsdagen tog trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) första spadtaget med ena handen och en kruka dill i andra.

– Jag tycker det är extra roligt med blandningen nytta och nöje. Här mixas tulpaner med gräslök, och det ska komma fler ätbara saker på andra platser. Som jag förstått det är inte tanken att stockholmarna ska gå och äta upp alltihopa till midsommarsillen, men om man smakar på det så är det inget farligt utan kan vara en del av upplevelsen av staden.

Någon som reagerade på den nytillkomna färgklicken utanför tunnelbanan var Lotta Egmar.

– Fantastiskt! Underbara färger. Det ligger ju lite i tiden det här med urban odling. Det här är ju en cementplatta, så att få all den här färgen är otroligt. Det enda jag tänker på är om några överförfriskade går och kissar här på kvällen. Vi får skölja av noga innan vi smakar, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Temat på plantorna byts ut när årstiden förändras och planteringarna sker på platser nära kollektivtrafik och där mycket folk är i rörelse. På Valborg ska allt vara klart.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.