Glada miner. Maud Gustafsson uppskattar att man kan ta färjan och slippa åka tunnelbana hela vägen. Foto: Mikael Andersson

Så har SL:s nya båtstopp tagits emot av öborna

Förr fick Tranholmenborna ta bron över till fastlandet under vintern, men nu trafikeras ön av en SL-färja. DanderydDirekt hoppade på en färja för att kolla läget på Tranholmen.

  • Publicerad 15:40, 6 feb 2020

Det är en regnig och snålblåsig eftermiddag på en brygga vid Ekudden i Djursholm. Men det påverkar inte humöret hos Maud Gustafsson som fått skjuts till den nya färjehållplatsen.

– När jag fick höra att det gick en färja tänkte jag ”den tar jag!”. Det här är jättetrevligt och nu slipper jag åka tunnelbana hela vägen till barnbarnen, säger Maud Gustafsson.

Färjan kommer på utsatt tid och en däcksman räcker passagerarna handen med instruktionen att det kan vara lite mellanrum mellan båten och bryggan.

Väl inne märks det att båten har några år på nacken, men för Tranholmenborna är båten ändå ny. SL har sedan årsskiftet börjat trafikera Tranholmen även på vintern.

Färjejublar. Katarina Enmark och Mats Nilsson är mycket nöjda med den nya färjan. Foto: Mikael Andersson

"Hoppas Danderydsborna tar färjan"

Nästa stopp efter Ekudden är Tranholmen, som tidigare inte haft färjetrafik under vintern. Vad tycker då Tranholmsborna om nymodigheten? Vi tar en promenad över ön och träffar folk som vågat sig ut trots det inte allt för fördelaktiga vädret.

– Vi tycker att det är fantastiskt! Och gästerna till vår restaurang kommer alla med båt nu. Men det blir ju mindre att göra för taxibåten, säger Katarina Enmark som tillsammans med sin man driver hemmarestaurangen Davidathome.

Hon promenerar på öns smala, knastrande grusvägar med en granne som har fritidshus på ön, Mats Nilsson. Även han tar till klart positiva ord när han ska beskriva den nya båten.

– Det är fantastiskt! Hoppas bara att det blir många passagerare så att den fortsätter, och att Danderydsborna inser att det är smart att ta båten till Ropsten, säger Mats Nilsson.

Enda motorfordonet. Göran Karlsson är den enda som får köra på ön. Foto: Mikael Andersson

I stan på 20 minuter

Längre ner mot pontonbryggan som under vintern förbinder Stocksund med Tranholmen kommer Göran Karlsson på öns enda motorfordon, en fyrhjuling. Han är den som plogar, sandar och kör ut byggvaror och mat på ön.

– Från att inte ha en färja till avgångar varje timme – det är alldeles otroligt. Vissa dagar har frugan sagt att det inte funnits en sittplats kvar, berättar Göran Karlsson.

Förr kunde paret aldrig gå på bio utan att ta taxi hem.

– Man hoppas ju också att det lättar lite på vägarna. Om man tar färjan härifrån till Ropsten är det tre hållplatser till Östermalmstorg. Man är i stan på 20 minuter, säger Göran Karlsson.

Han har funderat lite över att färjan borde få huspriserna att stiga på ön.

– Men jag tänker inte flytta. Tänk när Djurgårdsstaden är klar, då kan man ta färjan dit och handla. Det är sagolikt!

Vill väcka opinion – finansierar egen pendelbåt i Danderyd

Båt eller bro på Tranholmen – det är frågan

Hundratals underskrifter senare – nu har första kvällsturen till Tranholmen avgått

Pendelbåten från ekudden går nu året runt med flera turer per dag. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt