Finns det liv på månen? Foto: Sacharias Källdén

Så hett blev nya Brunkebergstorg

Två år har gått sedan nyinvigningen av det som skulle bli innerstans nya pulserande mötesplats. StockholmDirekt begav sig till Brunkebergstorg för att ta nöjestempen.

  • Publicerad 14:00, 16 aug 2019

Det är aldrig en stilla minut på den högtrafikerade bilvägen som löper längs med hela nya Brunkebergstorg. Det kan ha sin förklaring i att man har slagit upp flera hotell och restauranger längs med torget. Ändå verkar det krylla av fler bilar på genomfart än människor som uppehåller sig.

Det har snart gått två år sedan totalrenoveringen av Brunkebergstorg färdigställdes, och stadens ambitioner för torget var minst sagt höga.

Så blir nya Brunkebergstorg

– Förut var det här en baksida där hjärtat slutade slå. Nu har det blivit ett torg dit man vill komma, och ett torg man vill komma tillbaka till. Brunkebergs hjärta har börjat slå igen, sa Henrik Nerlund från Stockholms skönhetsråd på invigningen.

Visionen hos tidigare finansborgarrådet Karin Wanngård (S) var att Brunkebergstorg skulle öppnas upp mot staden och bli en levande plats för alla stockholmare. En levande plats har det förvisso blivit, med bland annat det nyinvigda Urban Escape.

SE FILM: Här öppnas Urban Escape i City

När vi ger oss ut en fredagseftermiddag för att ta tempen på torget är meningarna blandade.

Inte imponerad. Johan från Enskede var allt annat än mållös av det nya Brunkebergstorg. "Jag hänger mest här för att fördriva tiden", säger han. Foto: Sacharias Källdén

"Ganska själlöst"

Johan från Enskede sitter på en av torgets många bänkar. Enligt honom själv hade man inte känt till torget om det inte vore för hans arbetsplats som ligger precis runt hörnet.

– Jag hänger mest här för att fördriva tiden. Men det ser inte så inbjudande ut, snarare något man passerar på vägen till något annat. Ganska själlöst faktiskt, säger han.

Vyn. Utsikten från takbaren. Foto: Sacharias Källdén

Dekoration. Två fontäner pryder Brunkebergstorg. Foto: Sacharias Källdén

Pia Larsson, som även hon sitter på en av de närliggande bänkarna, tror att en dragningskraft till Brunkebergstorg den närliggande takbaren, TAK.

– Jag arbetar i Gallerian, och många kommer och undrar var TAK ligger någonstans. Men personligen brukar jag hålla mig borta från torget när jag inte jobbar, säger hon i ett skratt

Slumpen? Elvira Ekvall och Didrik Åkerström hamnade på torget för en bilparkerings skull. Men kvällen innan hade det varit drag på bugarstället, menar Didrik. Foto: Sacharias Källdén

"Mycket drag igår"

Elvira Ekvall och Didrik Åkerström, boendes i Lund med titulerar sig mer än gärna som stockholmare, berättar att de hade varit på torget kvällen innan eftersom Elviras pappa parkerar bilen i ett av de närliggande garagehusen.

– Det var mycket drag igår, framför allt på burgarstället, säger Didrik och gestikulerar över mot Bastard Burgers.

När vi frågar dem om de känner till TAK, säger de att de känner till takbaren, men att de ännu inte har varit där.

– Vi rekommenderar TAK fast än vi inte har varit där, säger Didrik.

Sällskap. Ett gäng norrmän och norskor fick tips om att besöka TAK. Foto: Sacharias Källdén

Uppe på höga höjder

Efter att ha hört de lovorden om takbaren, bestämmer vi oss för att se om TAKs besökare kom till baren och torget för TAK enbart.

De första vi stöter på ett gäng norrmän och norskor från Trondheim som är i Sverige för första gången. De berättar att utsikten är fin, och att en bekant hade sagt till dem att TAK var värt ett besök. I övrigt gav de inte Brunkebergstorg någon vidare tanke.

BILDSPECIAL: Kolla in nya hippa hotellen vid Brunkebergstorg

Somrigt. De tre vänenrna Ellen Breeman, Sanna Wassbrink och Emylinah Elvhage åtnjuter några glas på takbaren. Foto: Sacharias Källdén

På TAK sitter också stockholmaren Emylinah Elvhage som har tagit dit sina två kompisar Sanna Wassbrink och Ellen Breeman. Emylinah har varit på TAK tidigare, men för Sanna och Ellen är det första gången.

– Vyn är bra. Men viben, stämningen, är det som lockar mest. Det är chill, avslappnat. Mer avslappnat än nedanför, samtidigt som det är centralt, säger Emylinah.