Utbildade. Danderyds kommun är bäst i länet när det kommer till andel lärarlegitimerade. Bilden är en genrebild. Foto: Most Photos

Så hög andel behöriga lärare finns i Norrort

Bland kommunerna i Stockholms län har Danderyd störst andel behöriga lärare med 81 procent. Receptet stavas lönesatsningar, enligt Monica Renstig (L), ordförande i utbildningsnämnden.

  • Publicerad 11:32, 13 mar 2019

Med en lärarbehörighet på 70 procent ligger Stockholms län under snittet för hela landet. Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet analyserar på kommun- och länsnivå över de senaste fem åren.

Bland kommunerna i Stockholms län har Danderyd störst andel behöriga lärare (81 procent) och Södertälje lägst (58 procent). Grannkommunerna Täby och Vallentuna har 72 procent, medan Stockholms stads skolor har 73 procent behöriga lärare.

– Det förvånar mig inte men jag är jätteglad. Vi har jobbat hårt med att vara en attraktiv arbetsgivare och hängt med i löneutvecklingen. Vi har gjort särskilda satsningar i flera steg så att lärarnas löner skulle höjas. Därtill finns alla satsningar med förstelärareform som har bidragit, säger Monica Renstig (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Saknas tusentals utbildade lärare

I landet har värmländska Storfors högst lärarbehörighet med 89 procent, medan Ljusnarsberg i Örebro län ligger i botten med sina 39 procent.

I dag saknas nära 65 000 utbildade lärare, förskollärare och skolledare i hela landet. Till år 2035 är SCB:s prognos att det kommer saknas närmare 80 000 lärare.

– Bristen på lärare slår hårdast mot de skolor som redan har en låg andel behöriga lärare. Det är inte konstigt eftersom vi lärare vet hur avgörande vi är för varandra och för möjligheten att få göra ett bra jobb, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Lärarförbundet efterlyser en nationell kompetensförsörjningsplan med lönesatsningar, arbetsmiljöåtgärder och rekryteringsstrategier.

Stockholm Direkt