Poliserna Stephan Kiernan (till vänster) och Magnus Nilsson. Foto: Mikael Andersson

Så jobbar polisen efter skjutningarna på Söderhöjden

Tre skjutningar på fyra dygn. En skadad och en avliden. Nu jobbar polisen på flera fronter för att utreda händelserna – och minska oron på Söderhöjden.

  • Publicerad 17:13, 31 jan 2019

Igår kväll inträffade den tredje skjutningen på Söderhöjden inom loppet av fyra dygn. En skottskadad man påträffades vid 19-tiden, han avled senare av sina skador.

Det finns ännu ingen gripen för händelsen som rubriceras som mord.

Man död efter ny skjutning i Jakobsberg

Stephan Kiernan, leder arbetet med Gob2022 – en femårig satsning mot den organiserade brottsligheten i polisområde Stockholm Nord. Han menar att det är för tidigt att säga något om motiven bakom skjutningarna, men att de sannolikt har koppling till gängkriminalitet.

– I de här fallen pågår förundersökningar som jag inte vill kommentera, men generellt sett så ser vi en koppling till den organiserade brottsligheten i de flesta fall med skjutningar, mord och mordförsök på öppen gata, säger han.

De tre händelserna utreds fortfarande separat men polisen tittar på om det finns ett samband mellan dem.

Söderhöjdenbor efter skjutningarna: "Otäckt"

Gob2022 hjälper till med vissa delar i utredningarna, men jobbar också med att förebygga så att inga fler skjutningar sker, samt med samverkansarbetet inom polisen.

– Vi försöker skapa oss en bild kring de bakomliggande orsakerna och se om det här hänger ihop. När vi vet det kan vi arbeta mot aktörer och grupperingar för att förebygga fler skjutningar. Men det är ett "tillsammans-projekt" där flera delar inom polisen, som lokalpolisen, är jätteviktiga, säger Stephan Kiernan.

Skjutning. På Ica Söderhöjden inträffade två skjutningar, en i lördags och en i tisdags. En tredje skedde i samma område i Jakobsberg på onsdagskvällen - där en man sköts till döds. Foto: Mikael Andersson

"Kyla ner situationen"

Redan igår fanns Järfällapolisen ute i området med extra resurser. Enligt Magnus Nilsson, kommunpolis, är det inte bestämt hur länge det kommer att pågå men det blir i alla fall även under helgen.

– Vi har växlat upp och det var den resursen som var först på plats efter skjutningen igår. Vi finns på plats för att svara på frågor från folk så gott vi kan, kanske kan någon berätta något som blir en viktig pusselbit i utredningen även om det inte är rena vittnesuppgifter.

Han fortsätter:

– Vi tror att händelserna nog hör ihop med varandra på ett eller annat sätt, det är tre stycken händelser inom samma område på kort tid. Men motivet har vi i nuläget ingen klar bild av så det jobbas det stenhårt med.

Hur bör boende i området förhålla sig till det som har hänt?

– Jag vill inte gå ut med några rekommendationer om att göra si eller så. Jag personligen känner mig inte otrygg när jag är ledig och rör mig på Söderhöjden. Men att det har hänt tre händelser på kort tid, på offentlig plats är ett oroväckande beteende. Den största risken för tredje man är förlupna kulor eftersom de här personerna ofta inte är de bästa skyttarna. Det är också ett av skälen till att vi är ute i området för att vara synliga och därmed kyla ner situationen.

Det finns i nuläget fortfarande ingen misstänkt gripen för den första skjutningen som skedde i lördags. Då blev en man skottskadad i benet och händelsen rubriceras som försök till mord.

Tre anhållna för skjutning i Ica-butik

Efter den andra skjutningen i tisdags, där ingen person blev träffad, kunde polisen gripa och senare anhålla tre personer. Men åklagare Gunnar Zetterqvist vill inte kommentera om det fortfarande sitter några personer frihetsberövade och i så fall hur många.

– Jag vill egentligen inte kommentera utredningen överhuvudtaget men jag kan bekräfta att det pågår ett utredningsarbete och vi har hållit ett antal förhör under dagen, säger han.

Stockholm Direkt