Skjutningar. Polisen skärper sina insatser för att stoppa antalet skottlossningar i Stockholm. Foto: Mostphotos

Så jobbar polisen efter skjutningarna

Hittills i år har elva personer dött och 47 skadats i samband med skjutningar i Stockholm. Polisen skärper nu sin särskilda insats ytterligare mot de grovt kriminella gängen – och tar även inspiration från utlandet.

  • Publicerad 06:50, 20 dec 2018

I söndags sköts en 20-årig man till döds i Dalen i södra Stockholm. Han blev det elfte dödsoffret i statistiken över konstaterade skjutningar i länet under året.

Mordet är också den senaste i raden av händelser som enligt polisen kan kopplas till den grovt våldsamma gängkriminaliteten i Stockholm.

Sedan årsskiftet har polisens särskilda insats Max pågått för att stävja våldsspiralen som de senaste åren eskalerat i Stockholm.

Och enligt statistiken tycks det ha gett resultat.

Färre skjutningar än förra året

Hittills i år har totalt 100 konstaterade skjutningar inträffat, vilket är en minskning med 20 procent jämfört med samma period föregående år. Även antalet döda och skadade är betydligt färre i år än tidigare.

– Det har skett en halvering av antalet döda. Men vi ska ändå vara ödmjuka. Vi ser inte om det är ett trendbrott förrän om tre till fem år. Däremot har vi inte haft samma utveckling under 2018 som tidigare, säger Gunnar Appelgren, som ansvarar för operation Max.

Enligt Gunnar Appelgren har polisen under året arbetat hårt mot de grupper och individer som tros ligga bakom skjutningarna.

– Vi har haft en operativ inriktning som jag kallar fyrklövern, där vi arbetar från flera håll. Vi jobbar med att få in varje vapen vi kan, följa narkotikan, jobba mot de öppna drogscenerna där skjutningarna sker och ägnar oss åt spaning i problemområden, säger Gunnar Appelgren.

– Sedan riktar vi oss särskilt mot de konflikter vi anser är heta, där vi tror att det kommer att hända något nu. Och det sker direkt bland de våldsamma kriminella nätverken, där det finns individer som vi riktar våra resurser mot, säger han.

”Har förhindrat ett antal mord”

Samtidigt pågår ett myndighetsgemensamt arbete mot de "idoler" och förebilder som finns i de kriminella miljöerna.

Utöver direkta beslag och ingripande ingår där bland annat ekonomiska kartläggningar och andra granskningar av de kriminellas verksamheter och liv.

Inspiration och arbetsmodeller har också hämtats från poliser i andra städer i Europa och USA som jobbat med liknande problematik med lyckade resultat.

– Vi gör stora beslag av narkotika och vapen och frihetsberövat en hel del. Vår uppfattning är att vi har förhindrat ett antal skjutningar och ett antal mord. Men nu krävs att vi höjer trycket ännu mer och ägnar oss åt metodutveckling, säger Gunnar Appelgren.

Skärper insatsen

Under 2019 kommer operation Max att utökas för att stävja utvecklingen ytterligare. Exakt hur det kommer att ske vill dock Gunnar Appelgren inte gå in på i nuläget.

– Vi ska ta ytterligare ett antal steg och höja vår förmåga och vårt sätt att arbeta. Även om det är höga siffror är det få som drabbas direkt, men alla berörs på något sätt. Därför är det viktigt att vi även syns på plats bland allmänheten.

Alla skjutningar hittills i år

Antalet konstaterade skjutningar i Stockholm 2018-01-01 till 2018-12-12

Polisområde Nord

Totalt antal skjutningar: 46

Antal döda:  6

Antal skadade: 24

Polisområde City

Totalt antal skjutningar: 8

Antal döda 2

Antal skadade: 2

Polisområde Syd

Totalt antal skjutningar: 46

Antal döda 2

Antal skadade 21

Totalt Stockholm

Totalt antal skjutningar: 100

Antal döda: 10

Antal skadade: 47

Med söndagens händelse i Dalen är antalet döda totalt 11 under året.

Tidigare år

Under samma period 2017 skedde 120 bekräftade skjutningar som resulterade i 18 avlidna och 39 skadade.

Under samma period 2016 skedde 115 bekräftade skjutningar som resulterade i nio avlidna och 43 skadade.

Under samma period 2015 skedde 96 bekräftade skjutningar som resulterade i elva avlidna och 39 skadade.