Smäll. Två detonationer med kort tids mellanrum ägde rum i Husby och Kista. Bilden är från Tönsbergsgatan i Husby. Foto: Emma Löf Hagström

Så jobbar polisen efter sprängningarna

Sedan i höstas har flera sprängningar skett i Stockholmsområdet. Polisen har inlett en så kallad särskild händelse, där målet bland annat är att undersöka eventuella kopplingar mellan händelserna.

  • Publicerad 11:26, 13 feb 2020

Totalt rör det sig om fem sprängningar (se faktaruta) som ett antal poliser jobbar heltid med att kartlägga och analysera. Ingen person har skadats allvarligt fysiskt i någon explosionerna som alla har skett nattetid. Däremot skadades en person lindrigt i sprängningen som skedde i Kista.

Än så länge finns det bara en man häktad, på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse kopplat till sprängningen på Östermalm.

Efter sprängningen på Östermalm i mitten av januari beslutade polisen att inleda en så kallad särskild händelse, under namnet Knut (se faktaruta).

– Självklart är vi intresserade av vittnesmål eller av målsägare som av olika skäl inte har pratat med oss, säger Mattias Andersson, kommenderingschef för Knut.

Enligt honom hanterar man dels de ovannämnda sprängningarna, men även andra som skett på andra platser i landet.

– Vi håller på att analysera dem, men det är ett långsamt och tungt jobb på många sätt, sprängningarna gör att det inte finns så många spår kvar på platserna, säger Mattias Andersson.

Avspärrat. En port och flera fönsterrutor skadades vid explosionen på Nytorgsgatan på Södermalm. Foto: Clarence Frenker

Skador. Förödelsen var stor på platsen morgonen efter explosionen på Östermalm. Foto: Clarence Franker

Kan inte kommentera

Han kan inte uttala sig om vilka teorier polisen har om ifall några av sprängningarna har någon koppling till varandra, och hänvisar till förundersökningssekretess.

Dagens Nyheter skriver att två av sprängningarna kan kopplas till spelskulder och indrivning, två andra till affärsverksamhet. Men Mattias Andersson vill inte uttala sig i den frågan.

– Jag kan inte kommentera det, jag kan bara säga att det sitter en person häktad på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse kopplat till sprängningen på Östermalm. Vi fortsätter utreda ärendet och se om han har eventuella kopplingar till andra sprängningar.

35-åring häktad för sprängning på Östermalm

Undersöker sprängämnena

Mattias Andersson berättar att man även samarbetar med andra polisregioner i Sverige där det skett sprängningar. Samtliga förundersökningar pågår fortfarande, och både inre spaningar, utredningsverksamhet, tekniska undersökningar och förhör ska göras.

Enligt Mattias Andersson har polisen "ett viktigt pussel att lägga".

– Vi har idéer och undersöker var sprängämnena kommer ifrån. Vi tittar också på hur de har byggts ihop till en bom och på olika utlösningsmekanismer, om det är stubintrådar eller handlar om mer avancerad elektronik där man exempelvis utlöser bomben med en mobiltelefon, säger han.

Här kan du läsa mer om explosionerna:

Explosion i trapphus i Abrahamsberg

Explosion i bostadshus på Södermalm

Kraftig explosion i bostadshus på Östermalm inatt

Dubbla detonationer i nordvästra Stockholm

Det här har hänt:

12 oktober 2019, Abrahamsberg

Klockan 03.09 kommer ett larm om en explosion i Abrahamsberg. Fönsterrutor gick sönder och entrédörren flyttades till följd av tryckvågen.

17 oktober 2019, Södermalm

Klockan 02.19, grannar vaknar av en smäll i en bostadsfastighet på Södermalm. Flera glasrutor krossades.

13 januari, Östermalm

Klockan 01.09, larm om att något detonerar i ett bostadshus på Östermalm. Det ledde till att fastigheten fick stora skador och en bil utanför demolerades. Alla boende i två trappuppgångar fick evakueras.

På en presskonferens senare beskrev polisen det som en av de kraftigaste explosionerna de haft i regionen.

21 januari, Husby och Kista

Klockan 02.33, larm om en explosion i Husby, 14 minuter senare ytterligare ett larm om explosion i Kista. Båda skedde i flerfamiljshus, och skadorna på fastigheterna blev omfattande. Ett 50-tal personer evakuerades, och en person skadades lindrigt.

Visa merVisa mindre

Särskild händelse

En särskild händelse är en plötslig, oförutsedd eller inplanerd händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för.

Därför tillsätts en speciell stabsenhet med en kommenderingschef som har det högsta ansvaret. Det kan innebära ett extra antal poliser samt poliser som har specialkompetenser, exempelvis från nationella bomskyddet, insatsstyrkan eller mordutredare.

Exempel på särskilda händelser är stadsbesöket av USA:s tidigare president Barack Obama 2013, terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbränderna sommaren 2018.

Källa: polisen.se

Visa merVisa mindre