Mer närvaro. Termovägen klassas som ett "utsatt område". Polisen lokalt tror på en bättre samverkan för att vända trenden. Foto: Mikael Andersson

Så jobbar polisen för att göra Lilla Ulvsättra tryggare

Termovägen klassas enligt polisen som ett "utsatt område" sedan två år tillbaka. Nu planeras en mängd åtgärder för att vända utvecklingen.

  • Publicerad 16:02, 7 sep 2017

Termovägen i Lilla Ulvsättra, som Moderaterna vill ska säljas till en ny förvaltare, klassas enligt polisen som ett "utsatt område", ett av tre områden som fått den kategoriseringen i polisområde Järfälla och Upplands-Bro.

Men medan andra områden mer dras med öppna oroligheter, så ser problematiken annorlunda ut på Termovägen.

– Det är inte ett allmänt oroligt ställe som Bro och ibland Söderhöjden, säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef.

Istället handlar det om andra faktorer som gör att Termovägen kräver åtgärder från polisens sida.

– Det bygger på att det kan finnas parallella maktstrukturer, där det är inbyggt att man inte vågar vittna eller anmäla brott. Det behöver inte innebära någon jätteoordning. Men till exempel kan narkotikahandel förekomma relativt öppet, säger Jörgen Karlsson.

Förslaget att sälja ut Termovägen i Kallhäll splittrar de boende

Nya områdespoliser

För tillfället arbetar polisen tillsammans med Järfällahus och kommunen – till exempel socialtjänsten och skolan – för att Termovägen ska försvinna från listan.

– Vi ska kunna vända det här, men för det krävs också samverkan med boende, säger Jörgen Karlsson.

Han jämför med Söderhöjden i Jakobsberg, som inte finns med på polisens lista trots att området ibland uppfattas som mer oroligt.

– Där är det många aktiva grupper som jobbar förebyggande med kvällsvandringar och aktiviteter. Jag får en känsla av att Järfällahus satsar mer i Söderhöjden, man har mer planer på att bygga mer blandat och utveckla området, säger han.

Nu i september kommer Järfälla och Upplands-Bros nya områdespoliser att träda i tjänst. Sex anställda ska ägna sig åt närvaro i de områden som behöver det och arbeta brottsförebyggande.

– Vår ambition är att få en mer kontinuerlig närvaro och en bra dialog med de som bor i området, få fler att engagera sig i föräldravandringar och ordna aktiviteter, säger Jörgen Karlsson.

Polisens lista över utsatta områden

2015 listade polisen för första gången utsatta, särskilt utsatta och riskområden i Sverige som kännetecknas av låg socioekonomisk status där kriminella påverkar samhället.

I listan finns tre nivåer, där "utsatt område" är den lägsta. Den högsta är "särskilt utsatt område" och mellannivån är "riskområde". I Järfälla och Upplands-Bro finns tre områden på listan, alla kategoriserade som "utsatt område": Termovägen i Kallhäll, Sångvägen i Jakobsberg och Finnsta i Upplands-Bro.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

I Kallhäll gestaltas livet på flykt – på teaterscenen

Nyheter "Det här är en unik historia" 20 skådespelare från lågstadieåldern till pensionen repar just nu för fullt inför Teodoks höstuppsättning Fursten i nätet. På scenen i Kallhäll gestaltar de livet på flykt – och mottagandet i Sverige.tisdag 19/6 11:54