Inspirerade. Sjundeklassarna Jack Löfgren, Noel Saygieder, Mehmet Kabacaoglu och Thindra Säll på Viksjöskolan, som . Foto: Jonas Palm

Så jobbar Viksjöskolan för att stärka sina elever

Att tro på sig själv och säga nej till saker som droger och grupptryck är inte det lättaste. Men med sitt återkommande projekt Våga hoppas Viksjöskolan inspirera sina sjuor att göra bra val.

  • Publicerad 11:10, 3 mar 2020

Här får man lära sig andra saker som inte ingår i de vanliga ämnena

Föreläsare. Charbel Gabro, som vann Stora Talarpriset förra året, besökte nyligen Viksjöskolan. Foto: Viksjöskolan

Våga är ett projekt som hålls varje år för Viksjöskolans sjundeklassare för att inspirera till positiva livsval och stävja mobbning, grupptryck och droganvändning.

Projektet kommer pågå i totalt sju veckor under våren, och skolan tar både in föreläsare utifrån och håller egna lektioner.

Peppade elever

Sjundeklassarna Thindra Säll, Noel Saygieder, Jack Löfgren och Mehmet Kabacaoglu har en hel del förväntningar inför de kommande sju veckorna.

– Det verkar spännande. Man får så klart lära sig saker på de vanliga lektionerna också, men här får man lära sig andra saker som inte ingår i de vanliga ämnena, berättar Noel Saygieder.

Våga startade redan 1996 och var en omarbetad version av den amerikanska förlagan "Dare", mot våld och droger. Skolans dåvarande skolpsykolog Christina Rhenström anpassade idén för Viksjöskolan och resten är – som man säger – historia.

– Projektet har utvecklats över tid till att även innefatta relationer mellan varandra. Att vi har arbetat med det över en lång tid har varit en framgångsfaktor. Varje gång vi får elever att reflektera över hur man är mot varandra är en vinst, säger skolans rektor Johan Nyström Hjertvinge.

Får besök av talare

Projektet rivstartade med att föreläsaren Charbel Gabro kom på besök den 14 februari. Förra året vann han Stora Talarpriset i tuff konkurrens med bland andra Greta Thunberg och Jonas Gardell. Och det märktes att hans berättelse om sin trassliga uppväxt, integration och utanförskap gjort intryck på eleverna.

– Det var intressant. Vi fick lära oss en massa saker om Charbels liv, och lära oss att våga vara oss själva, berättar Mehmet, medan de andra nickar instämmande.

– Och att tro på sig själv om man inte har så bra självförtroende, fyller Thindra i, med emfas.

Just att våga vara sig själv är något alla tycks ha tagit fasta på. Nu ser de fram emot en vår med nya Våga-lektioner. Bland annat kommer de ha föreläsningar i "netikett" – det vill säga vett och etikett mot varandra på nätet och i sociala medier.

– Jag tycker att man ska ska vara sig själv oavsett om det är på nätet eller i verkliga livet, säger Jack.

Men framför allt är det slutfesten den 23 april på fritidsgården Träffen som hägrar. Då blir det lekar och uppträdanden för alla skolans sjuor.

Det här är Våga

✓ Projektet VÅGA uppmanar eleverna i eleverna i årskurs 7 till att säga nej till droger, våld, grupptryck och mobbning och samtidigt säga ja till allt positivt i livet.

✓ Startades 1996 av Viksjöskolans dåvarande skolpsykolog Christina Rhenström, som en omarbetad version av den amerikanska förlagan "Dare" mot droger och våld.

✓ Projektet har försvunnit från de flesta skolorna i Sverige, men Viksjöskolan har hållit fast vid VÅGA som en del i deras värdegrundsarbete.

✓ Det pågår fram till den 23 april med föreläsningar och lektioner i bland annat "netikett" och självkänsla.

Visa merVisa mindre