Roger Sjöberg (S) tar i år strid igen med trafikförvaltningens förslag på förändringar av busstrafiken i Edsberg. Bilden är tagen under fjolåret. Foto: Pauline Cederblad

Så kan busstrafiken ändras i Sollentuna

Varje år uppdaterar SL sina busslinjer och tidtabeller. Trafikförvaltningen lägger ett förslag om att korta ner busslinje 607 och flytta 526:ans slutstation till centrum istället för Edsberg.

  • Publicerad 11:13, 10 apr 2019

I mars tog Region Stockholm upp trafikförvaltningens förslag om att ändra busslinjerna 526 och 607 som går från Edsberg. En konsekvens av förslaget är att resenärer får ett extra byte i kollektivtrafiken och förlorar direktbussen.

Roger Sjöberg (S) kritiserar förslaget.

– Det kommer bli fler som får ta pendel, tunnelbana, som redan i dag är överbelastade, och bilen. Vill man verkligen det, säger lokalpolitikern och Edsbergsbon, till Vi i Sollentuna.

Direktbuss 526 går i dag mellan Sergels torg i City och Edsberg.

Enligt det nya förslaget ska linjen gå från Fridhemsplan, via Karolinska sjukhuset, med slutstation Sollentuna centrum. 607:an går i dag mellan Danderyds sjukhus, via Edsberg, till Karolinska. Den linjen föreslås stanna i Sollentuna centrum.

Inget beslut är taget ännu

Förslaget ska först gå till remissinstanser och utredas vidare. Trafikförvaltningen svarar i ett meddelande att förslaget innebär en förbättring i punktlighet och driftsäkerhet för linje 607, och att 526 får utökad trafik.

I meddelandet påpekar förvaltningen att buss 526 har uppemot 1 000 resenärer varje dag, där många hoppar av i Sollentuna station. 607 har över 12 000 resenärer varje dag - där också majoriteten hoppar av vid Sollentuna station:

”Busslinje 526 skulle i stället ge utökad trafik till boende i Silverdal och den kör då via Karolinska sjukhuset och Sankt Eriksplan, vidare till Fridhemsplan. Den skulle dessutom börja gå under hela dagen, i stället för endast köra i rusningstrafik” skriver Elin Lindström, presskommunikatör för Region Stockholm.

"Färre resealternativ"

Direktbussen slutar dock gå från Edsberg. I förslaget nämns även att 607:ans resenärer som ska vidare ner till Karolinska då kan byta i Sollentuna centrum till buss 526. Roger Sjöberg menar att det kan isolera stadsdelen.

En fråga han lyfte även under fjolåret.

– Busstrafiken från Edsberg fungerar i dag, men det är inte direkt så man jublar över den. Förslaget ger Edsbergsborna färre resealternativ i ett läge när Edsbergsområdet kommer växa kraftigt i befolkning, säger han till Vi i Sollentuna.

Dessa linjer kan få förändringar under 2020:

Linje 516 - Sergels torg till Viby:

Föreslås kortas av och sluta gå till Viby. Istället flyttas första delen av linjen till Södra häggvik.

Linje 522 - Sollentuna station till Klasro Industriområde:

Sträckan mellan Klasro och Hammarbacken föreslås dras in på grund av för få resenärer. Ska få bättre anslutningar till Sollentuna station.

Linje 525 - Sollentuna station till Viby

Föreslås ta över 516:ans tur till Viby.

Linje 607 - Danderyds sjukhus till Karolinska sjukhuset

Föreslås förkortas och med slutstation från Danderyd, via Edsberg, till Sollentuna centrum.

Linje 526 - Sergels torg till Edsberg

Ska ta över resenärer från 607:an mellan Sollentuna och Karolinska. Busslinjen ska gå mer frekvent, från Fridhemsplan och med slutstation till Sollentuna centrum. Slutar gå till Edsberg.

Linje 527 - Sollentuna station till Fornboda

Föreslås få ny linjesträckning och endast trafikera mellan Sollentuna station och Smedstorp.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du bada med din hund

Nyheter Sex olika badplatser i Sollentuna Generellt går det bra att bada med hunden på badplatserna i Sollentuna – med ett par undantag – förutsatt att den är kopplad och att ägaren följer så kallad god sed.måndag 24/6 11:30

Stigenberg utesluts ur SD

Nyheter Kommunföreningens ordförande får gå Partitoppen utesluter Sverigedemokraternas gruppledare i Sollentuna.måndag 24/6 11:20

Nya SL-försöken för kyla i sommar

Nyheter Värmebölja. ✓ Knapptrick ✓ Nya AC-bussar – osäkert med svalka på ersättningsbussarna Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.måndag 24/6 8:09
Stockholm Direkt