Roger Sjöberg (S) tar i år strid igen med trafikförvaltningens förslag på förändringar av busstrafiken i Edsberg. Bilden är tagen under fjolåret. Foto: Pauline Cederblad

Så kan busstrafiken ändras i Sollentuna

Varje år uppdaterar SL sina busslinjer och tidtabeller. Trafikförvaltningen lägger ett förslag om att korta ner busslinje 607 och flytta 526:ans slutstation till centrum istället för Edsberg.

  • Publicerad 11:13, 10 apr 2019

I mars tog Region Stockholm upp trafikförvaltningens förslag om att ändra busslinjerna 526 och 607 som går från Edsberg. En konsekvens av förslaget är att resenärer får ett extra byte i kollektivtrafiken och förlorar direktbussen.

Roger Sjöberg (S) kritiserar förslaget.

– Det kommer bli fler som får ta pendel, tunnelbana, som redan i dag är överbelastade, och bilen. Vill man verkligen det, säger lokalpolitikern och Edsbergsbon, till Vi i Sollentuna.

Direktbuss 526 går i dag mellan Sergels torg i City och Edsberg.

Enligt det nya förslaget ska linjen gå från Fridhemsplan, via Karolinska sjukhuset, med slutstation Sollentuna centrum. 607:an går i dag mellan Danderyds sjukhus, via Edsberg, till Karolinska. Den linjen föreslås stanna i Sollentuna centrum.

Inget beslut är taget ännu

Förslaget ska först gå till remissinstanser och utredas vidare. Trafikförvaltningen svarar i ett meddelande att förslaget innebär en förbättring i punktlighet och driftsäkerhet för linje 607, och att 526 får utökad trafik.

I meddelandet påpekar förvaltningen att buss 526 har uppemot 1 000 resenärer varje dag, där många hoppar av i Sollentuna station. 607 har över 12 000 resenärer varje dag - där också majoriteten hoppar av vid Sollentuna station:

”Busslinje 526 skulle i stället ge utökad trafik till boende i Silverdal och den kör då via Karolinska sjukhuset och Sankt Eriksplan, vidare till Fridhemsplan. Den skulle dessutom börja gå under hela dagen, i stället för endast köra i rusningstrafik” skriver Elin Lindström, presskommunikatör för Region Stockholm.

"Färre resealternativ"

Direktbussen slutar dock gå från Edsberg. I förslaget nämns även att 607:ans resenärer som ska vidare ner till Karolinska då kan byta i Sollentuna centrum till buss 526. Roger Sjöberg menar att det kan isolera stadsdelen.

En fråga han lyfte även under fjolåret.

– Busstrafiken från Edsberg fungerar i dag, men det är inte direkt så man jublar över den. Förslaget ger Edsbergsborna färre resealternativ i ett läge när Edsbergsområdet kommer växa kraftigt i befolkning, säger han till Vi i Sollentuna.

Dessa linjer kan få förändringar under 2020:

Linje 516 - Sergels torg till Viby:

Föreslås kortas av och sluta gå till Viby. Istället flyttas första delen av linjen till Södra häggvik.

Linje 522 - Sollentuna station till Klasro Industriområde:

Sträckan mellan Klasro och Hammarbacken föreslås dras in på grund av för få resenärer. Ska få bättre anslutningar till Sollentuna station.

Linje 525 - Sollentuna station till Viby

Föreslås ta över 516:ans tur till Viby.

Linje 607 - Danderyds sjukhus till Karolinska sjukhuset

Föreslås förkortas och med slutstation från Danderyd, via Edsberg, till Sollentuna centrum.

Linje 526 - Sergels torg till Edsberg

Ska ta över resenärer från 607:an mellan Sollentuna och Karolinska. Busslinjen ska gå mer frekvent, från Fridhemsplan och med slutstation till Sollentuna centrum. Slutar gå till Edsberg.

Linje 527 - Sollentuna station till Fornboda

Föreslås få ny linjesträckning och endast trafikera mellan Sollentuna station och Smedstorp.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Förening städar i Norrviken och Edsviken

Nyheter Naturskyddsföreningen engagerar under Nordiska kusträddardagen Hallå där Linna Fredström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sollentuna. Ni ska snart engagera er i Nordiska kusträddardagen och hålla en skräpplockardag i Norrviken och Edsviken. Varför är den...torsdag 18/4 18:00

Brand släckt i centrala Sollentuna

Nyheter Ingen skadad meddelar Storstockholms brandförsvar. Brandkåren kallades till en brand i centrala Sollentuna under eftermiddagen. Insatsen är nu avslutad.torsdag 18/4 17:10

Hur brukar du fira påsk?

Nyheter Resa till fjällen, gå på äggjakt eller bara ta det lugnt. Svaren blev många när vi frågade folk på stan hur de brukar fira påsk.torsdag 18/4 10:37