Så kan din bostadsrättsförening spara tusenlappar – på att bli klimatsmart

Tätade fönster, bergvärme och nya fönsterrutor. En bostadsrättsförening i Mälarhöjden fick sitt 40-talshus lika energieffektivt som ett nybygge. Nu vill de inspirera andra.

  • Publicerad 13:58, 8 dec 2015

Tanken att försöka minska sin energiförbrukning föddes 2012. Man skulle följa upp sin energideklaration och ville försöka få ner förbrukningen.

– En av sakerna man kan göra är att byta till treglasfönster. Så vi började ta in offerter, säger Sigbritt Nordlund, ordförande i föreningen Klubbåsen.

Fick 150 000 kronor

Men att sätta sig in i fönsterbyten, offerter och energiåtgång var inte det lättaste för ett gäng amatörer. Lösningen blev ett projekt från Energimyndigheten, Halvera mera. Föreningen fick 150 000 kronor för att anställa en konsult som kunde ge tips på hur man skulle kunna halvera energiförbrukningen. Resultatet blev en lång och obegriplig rapport som föreslog en massa komplicerade åtgärder.

– Men efter ett år fick jag kontakt med mindre entreprenörer som hade helt andra lösningar än de stora företagen. En person i styrelsen hade hört om en firma som istället för att byta ut gamla fönster satte in en extra ruta. Det kostade bara en femtedel av vad det hade kostat att byta fönstren, säger Sigbritt Nordlund.

Bytte till bergvärme

Förutom att sätta in en extra ruta bytte man från fjärrvärme till bergvärme. Man satte även in fläktar under elementen för att förbättra värmespridningen och installerade digitala termostater för att kunna reglera värmen.

– På natten går temperaturen ner till 19 grader och på dagen är den inställd på 21 grader. Ska man åka bort så kan man bara trycka på knappen som har en måne på sig så går temperaturen ner.

De nya fönstren och fläktarna har inte bara lett till minskad miljöpåverkan och sparade kronor utan också till bättre inomhusklimat.

– Det är varm och skönt. Förut var det kallras från fönstren och drog lite här och var.

Man passade också på att täta en gammal skorsten som är en kvarvara från när huset värmdes upp med kokseldning och som stod och drog ner kalluft i hela huset.

Fick ner förbrukningen till en tredjedel

Solcellerna kopplades in i oktober och tack vare dem ligger energiförbrukningen numera under 55 kilowattimmar per kvadratmeter – vilket är gränsen för nybyggen. Och nu är dessutom hushållselen helt gratis.

– Då fick vi blodad tand och bestämde oss för att sätta kronan på verket genom att sätta upp solceller.

Solcellerna kopplades in i oktober och tack vare dem har alla i föreningen numera gratis hushållsel. En besparing på mellan 3000 och 4000 kronor om året per hushåll.

Kostat två miljoner

– Totalt har vi investerat två miljoner kronor i de här sakerna, och hur lång återbetalningstiden blir beror på elpriset. Nu räknar vi med att vi minskat kostnaderna för energiförbrukning med runt 180 000 kronor om året.

Pengarna fick man in genom att föreningen sålde en av sina lägenheter. Men även om man hade behövt låna hade det lönat sig, menar Sigbritt Nordlund.

Nu har man hållit ett möte för grannarna i området och det finns planer på att starta en hemsida med tips på hur föreningar som vill göra samma resa kan gå tillväga

– Om det här kan få en spridning så att andra inte behöver göra allt det här jobbet så kan de göra likadant, säger Sigbritt Nordlund.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.