Efter stormen. Det föll träd runt om i Norrort. Foto: Marie Lang-Karlsson

Så kan du få ersättning efter stormen

Flera tusen Norrortsbor drabbades av strömavbrott efter stormen Alfrida. Om du drabbats går det att söka pengar både från elleverantör och försäkringsbolag.

  • Publicerad 11:40, 8 jan 2019

Dagen efter Alfrida förra onsdagen var 5700 boende i Täby och Vallentuna utan ström, på grund av träd som fallit i stormen.

På fredagen, två dygn senare, kom strömmen tillbaka. Och de som drabbades kan nu söka ersättning för skadorna – efter mer än tolv timmar utan el kan kunder få avdrag på kommande fakturor, utan att behöva anmäla det till Ellevio (se faktaruta).

Kunder kan även komma in med krav på skadestånd till Ellevio.

Jonatan Björck, presschef på Ellevio, säger att man kan vända sig med krav till Ellevio.

– I skadeståndskrav till oss får man så gott det går leda i bevis vad man vill ha ersättning för, säger Jonatan Björck.

När det gäller restaurangbesök man tvingats göra eftersom det inte går att laga mat hemma, eller hotellvistelse, kräver Ellevio däremot normalt sett kvitton.

Träd ger ingen ersättning

Efter stormen är det också många som drabbats av nedfallna träd på sina tomter. De träd som ligger emot eller i närheten av en ledning är det Ellevio som tar bort.

– Man ska absolut inte göra något själv – det är livsfarligt, säger Jonatan Björk.

Fortfarande finns det gott om träd som fallit ner runt om i Norrort. Vissa av dem ligger mot ledningar.

– Hur lång tid det tar att röja upp är svårt att säga. Det kan handla om en arbetsdag, det kan handla om fyra. Vi gör en bedömning av hur allvarligt det är, om det finns risk att orsaka skada eller nytt strömavbrott, säger Jonatan Björk.

Han vill samtidigt berömma Norrorts invånare för hur de hanterat stormen.

– Från vår sida vill vi tacka kunderna som visat väldigt bra tålamod och vi har fått uppmuntrande tillrop. Det visar att kunderna har förståelse för att det är ett allvarligt läge.

Kan söka hos båda

Peter Stark, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå, berättar att man kan få ersättning både från elbolaget och försäkringsbolaget.

– Det är svårt att veta vem som är bäst att börja med. Om det är lite större skador kan man uppleva att man inte får full ersättning. Då kan man kompletteringsansöka hos den andra parten. Men man måste vara tydlig med vad man redan fått från den andra parten, säger Peter Stark.

När det gäller ersättning för mat i kyl och frys kan det vara lättare att börja med försäkringsbolaget, enligt Peter Stark.

– De är mer vana vid ersättning. Fota alla matvaror och gärna vad man uppfattar själv att det var värt. Som regel är det inköpspris, säger han.

Den som förlorat träd på tomten får ingen ersättning för träden eller för kostnaden att forsla bort dem.

– Däremot får man alltid ersättning om trädet landar på ett hus och skadar huset – om huset är försäkrat. Det gäller även försäkrade uthus och garage, säger Peter Stark.

Han tipsar om att det skiljer sig mellan bolagen huruvida fristående carports och lusthus täcks av försäkringen, och där kan det löna sig att kolla när man väljer försäkring.

Så här ser ersättningen ut

Ersättningen betalas i procent av den kostnad hushållet brukar ha för själva elnätet. Så här ser ersättningen ut, räknat på procent av den årliga elnätskostnaden. Det är bara den del av elräkningen som avser elnätet som ger rätt till avdrag.

12-24 timmar: 12,5 procent eller minst 1 000 kr

24-28 timmar: 62,5 procent eller minst 2 000 kr

48-72 timmar: 87,5 procent eller minst 3 000 kr

72-96 timmar: 87,5 procent eller minst 4 000 kr

Källa: Ellevio

Hästägare i Täby vädjar efter fortkörningarna

Nyheter "Blir en häst rädd så går det inte att hålla i den" Under flera år har Prästgårdsstallet haft problem med fortkörning vid stallet. Nu uppmanar de förbipasserande att sakta ner.torsdag 27/6 11:37

SE BILDERNA: Så blir nya Krigsarkivet i Arninge

Nyheter ✓Hemligt material ✓Kartsamling Vid årsskiftet kommer en stor byggnad stå klar i Arninge. Den ska rymma 700 hyll-kilometer historiska handlingar – när Riksarkivets krigsarkiv flyttar in.onsdag 26/6 16:59