Så kan du grilla fritt på balkongen

Jo, du får grilla på balkongen – men då måste du göra som Max och hans grannar. Med fläktar och lite god stämning är grillsäsongen biff året om.

  • Publicerad 21:29, 10 maj 2015

Det är en fullkomlig explosion av olika grilltekniker och marinader idag, vi grillar mycket mer än korv och fläskkotlett och många längtar just nu efter att inviga grillsäsongen.

I en bostadsrättsförening i Ursvik i Sundbyberg är det tillåtet att grilla på balkongen, trots att fasaden är i trä så har brandmyndigheten varit på plats och inspekterat de inbyggda fläktarna och godkänt både dem och grillarna.

Max Tran som bor i huset grillar nästan varje dag, i alla fall flera dagar i veckan. Året om. Och det är ingen som klagar.

– Grillen är lite bättre än ugnen. Man slipper lukten inomhus och det går fortare. Det är till och med smidigare att laga mat på grillen än i köket. I går grillade jag kyckling, annars blir det kött, grönsaker och korv, säger Max Tran och lägger på en bit lamm.

Han har inte riktigt flyttat ut på balkongen än, men snart kommer han och många av grannarna sitta utomhus och äta.

– Det är trevligt, man hälsar och ibland kan de ropa och fråga vad de andra lagar för mat.

Den 10 maj ska har de en stor gårdsfest och då grillar de tillsammans och samlas hos en av dem som har lite större markaltan.

Det finns ingen lag som förbjuder grillning på balkongen men viktigt är att undersöka vad som står i föreningens stadgar eller hyresvärdens ordningsregler.

– Det gäller också att ta reda på vad som gäller för kommunen. Om det är eldningsförbud så gäller det också på balkongen. Glöd kan ju spridas i luften, säger Håkan Filpsson, informationsansvarig på Stockholms brandförsvar.

Brandsäkerheten är det absolut viktigaste. Se till att du har skyddsutrustning som brandsläckare i närheten. Släck inte en gasolgrill med vatten. Allra bäst är att ha skyddshandskar så att du snabbt kan stänga av grillen genom att stänga ventilen.

Att grilla osar mycket och röklukten kan vara obehaglig. Tänkt därför på grannsämjan. Ett tips är använda el- eller gasolgrill som osar mindre.

Se också till att grillen är CE-märkt.

– Och när du tar fram grillen för säsongen är det viktigt att kontrollera att den är funktionsduglig, säger Håkan Filpsson.

Välj också en säker plats att ställa grillen på.

Går det inte att grilla på balkongen i ditt hus så kan en gemensam grillplats på gården vara ett alternativ. Också där måste man se till att välja en lämplig plats som inte stör för mycket. Och självklart ska du grilla med sunt förnut.

Innan du tänder grillen

I husets ordningsregler ska framgå om det är tillåtet att grilla på balkongen.

Se till att du har skyddsutrustning som brandsläckare i närheten.

Kontrollera vad som gäller för kommunen, om det till exempel råder tillfälligt eldningsförbud.

Tänk på grannsämjan. Ett tips är använda el- och gasolgrill som osar mindre.

Välj ett säkert utrymme att grilla på.

En gemensam grillplats på gården kan också vara ett alternativ.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt