Bänkad. På SVT Edit kan du se kortfokumentären om Jireel och på HBO Nordic kommer du åt filmen "Låt den rätte komma in" som utspelar sig i Blackeberg. Foto: Maja Brand/Mikael Andersson

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.

  • Publicerad 14:01, 27 mar 2020

1. NileCity 105,6, SVT play
Numera närmast klassisk komediserie från 1995 av och med Killinggänget. Radiokanalen NileCity hyr in sig på Katarina brandstation på Tjärhovsgatan och vi får bland annat träffa Weiron, Sudden (båda spelade av Robert Gustafsson), Percy Nilegård (Johan Rheborg) och Glenn Killing (Henrik Schyffert).

2. Jireel - efter genombrottet, SVT Edit/ SVT Play
Kortdokumentär om Jireel, uppväxt i Rågsved, och hans väg till en av Sveriges främsta rappare. Tjugoåringen har plockat hem Grammisar för både årets nykomling och årets hiphop åren 2018 och 2019 och vi möter en unik rappare med höga krav på sig själv och som ständigt vill vidare till nästa nivå.

3. Låt den rätte komma in, HBO Nordic
Vampyrfilm från 2008 som dock utspelar sig 1982. Filmen handlar om 12-åriga Oskar som bor i Blackeberg med sin mamma. Eli har flyttat in i grannlägenheten och med hjälp av den gemensamma lägenhetsväggen skickar hon och Oskar meddelanden till varandra. Men vem, eller vad, är Eli egentligen?

Fartblinda. Julia Ragnarsson i huvudrollen. Foto: TV4

4. G - som i gemenskap, C More och SF Anytime
Dramafilm från 1983. De tre kompisarna Kim, Robban och Alexander har precis tagit studenten från Södra Latin och tampas med livets stora och små frågor på nattklubben G. Driver klubben gör Kristoffer, spelad av en bakåtslickad Magnus Uggla. Plus i kanten för fantastisk åttiotalsmusik.

5. Fartblinda, C More
Spänningsserien hade premiär så sent som i höstas. Journalisten Bea (Julia Ragnarsson) får ett tips om fuffens på en bank Stockholm. Men hennes arbete försvåras av hennes affär med bankens vd, Peder (Matias Varela).

6. Älskade Husby, SVT Play
Dokumentärserie om hiphopens spridning i Sveriges förorter under 90-talet. Vi får följa med i livet för den första generationens ungdomar i Husby, varvat med inspel från våra tidiga hiphopartister The Latin Kings, Ken, Infinite Mass och Petter bland annat.

Missa inte

✓Många tv-operatörer har utökat sitt utbud av både film, serier och nyheter.

✓Många musiker och dj:s spelar live via plattformar som Instagram i dessa karantäntider.

Aktiviteter värda att damma av

Burken/Dunken/Annan dialektal variant på namn. Utomhuslek som kräver så lite som en bestämd mittpunkt (träd, bänk, elskåp - whatever floats your boat) och en del yta att gömma sig samt springa på. Leken går ut på att en person står vid mittpunkten, blundar och räknar till x sekunder. Samtidigt springer resten och gömmer sig. När den som räknar sedan ger sig ut för att leta gäller det att snabbt som attan springa från sitt gömställe till mittpunkten och skrika till exempel "dunken!" innan den som räknat hinner föra och skriker detsamma - om så sker är det nämligen du som räknar nästa gång. Om alla som gömmer sig hinner fram till mittpunkten innan den som räknar får hen räkna igen.

Kurragömma. Svårighetsgrad på gömställen kan såklart varieras beroende på ålder hos dem som gömmer sig/letar. Tar dessutom ganska lång tid, beroende på kvaliteten på gömställen.

Spela kort. Är det inte ganska underskattat nuförtiden? Vändtia, Bluff, till och med Finns i sjön är alla värda att åter ägna sig år. Eller patiens för all del!

Visa merVisa mindre