Kunskap. Det är mycket att tänka på när man ger sig ut på naturis. Foto: Mostphotos

Så kan du vintersporta i Vallentuna

Snö, snö och mer snö. Den senaste tiden har vädergudarna gjort klart att det är februari månad. För den som gillar vinteraktiviteter är det här rätt tid att snöra på sig skridskor och pjäxor och ge sig ut i Vallentunavintern.

  • Publicerad 16:25, 6 feb 2019

Vallentunasjön plogas veckovis för skridskoåkare och snön ligger tät i skidspåren. Dags för vintersportande med andra ord!

Kommunen vill dock uppmana till försiktighet, och understryker att isens kvalitet och förutsättningarna för att de ska kunna ploga ändras snabbt.

Plogningen ska som sagt plogas veckovis, men det kan ske oftare, enligt kommunens kontaktcenter. Eller ibland inte alls - beroende på väder och vind.

Som i tisdags, då man upptäckte att isen var ojämn.

– Nu kan de inte ploga isen, det är snön som är för tjock och isen för tunn. All åkning sker på egen risk. Just nu beror det på hur vädret blir, men det senaste jag hört är att man inte vet när man kan ploga igen, säger Linnéa Adlivankin på kontaktcenter.

Uppmaningen är därför att hålla utkik på kommunens hemsida för senaste is-status.

Ylva Schöldberg är långfärdskridskoledare på Friluftsfrämjandet, och när det gäller att vara ute på isen går hon går efter ledorden kunskap, utrustning och sällskap.

– Du ska ha kunskap om hur isen är beskaffad där du tänker åka, hur du beter dig på isen och vad du ska ha med dig. Det här är en livsfarlig aktivitet om du saknar kunskapen.

Åk med organiserade grupper

Men Ylva menar att okunskapen inte behöver vara ett hinder för att åka långfärdsskridskor. Hon rekommenderar den oerfarne skridskoåkaren att hänga på organiserade turer som är ledarledda. Samtidigt påpekar hon att det är viktigt att vara källkritisk.

– Det finns många Facebookgrupper där man uppmanar folk att hänga på och åka, men därmed inte sagt att personen som lagt upp äventyret besitter kunskapen. Jag vill ge ett varningens finger just för den här typen av konstellationer, är du det minsta osäker är det bättre att söka sig till skridskoklubbarna som finns i området, som Friluftsfrämjandet.

När det gäller sällskap på isen säger Ylva att man aldrig ska vara färre än tre.

– Ofta tänker man ’jag och en kompis’, men om du åker genom isen är det inte säkert att kompisen vet hur den ska göra, eller så får den hjärnsläpp. Kanske åker den som ska rädda också genom isen.

Ylvas tips för säker skridskoåkning:

Ryggsäck. Fungerar som ett flythjälpmedel, ska vara packad med ett fullständigt ombyte och med luft i. Ska sitta tätt på kroppen och ha bröstrem, midjerem och grenrem.

Isdubbar högt upp under hakan, det är viktigt att de inte hänger ner på halva bröstet.

Visselpipa

Livlina på utsidan av ryggsäcken, som ska gå att nå utan att behöva ta av ryggsäcken.

Ispik och stav. Ispiken används för att bedöma kvaliteten på isen genom att knacka i den. Drämmer man till en gång och ispiken åker genom isen och det börjar bubbla upp vatten, är isen för tunn. Varje gång man ser en skiftning i isen ska man knacka med ispiken. Staven är bra för balanskänsla.

Tänk också på: Is som är 20 centimeter tjock på vintern bär för plogbilar, men 20 centimeter på vårkanten kan vara porös. Vid snö på isen hör och ser man inte skiftningarna i isen.

Här kan du vintersporta i Vallentuna

Skridskor

Vallentuna ishall: allmänhetens åkning fram till vecka 8. Klubba är tillåtet i B-hallen men inte i A-hallen. Se öppettider på kommunens hemsida.

På Vallentunasjön finns en 3 kilometer lång naturisbana som plogades i veckan. Kommunen uppmanar dock till försiktighet när man ger sig ut på isen.

Skidor

Veda skidspår: 6 kilometer långt. Ingen belysning.

Össeby idrottsplats: 4 kilometer långt skidspår som Brottby SK anordnat.

Vallentuna idrottsplats: Spår på löparbanorna samt en yta där snön är preparerad och lämplig för skateåkning. 5 kilometer långt spår i anslutning till IP:n, utan belysning.

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt