Rågsveds graffitivägg "Highway" målades över av misstag av den privata fastighetsvärden Rågsveds Fastighet AB, vilket upprörde många. Mårten Bergman har varit där hela veckan och arbetat ideellt för att få bort den blå färgen. Foto: Sacharias Källdén

Så kan Rågsvedsväggen räddas

Bara timmar efter "klottersaneringen" samlades Rågsveds graffitientusiaster för att rädda det ikoniska konstverket. Men den kommer förmodligen aldrig att bli som förut. Nu vill man börja arbetet med att restaurera verket på riktigt.

  • Publicerad 15:07, 15 aug 2019

För många Rågsvedsbor har det här varit en vecka i sorg, som inleddes i tisdags med att det ikoniska graffitiverket “Highway” av misstag målades över i samband med en klottersanering. Sedan dess har det lilla torget framför fritidsgården präglats av intensiv aktivitet med ett tydligt uppdrag: att rädda verket. Mårten Bergman är både byggnads- och graffitimålare och har lett arbetet på plats under veckan.

– Nu har vi kommit fram till att det inte är någon idé att tvätta längre, eftersom färgen har härdat så pass mycket. Nästa steg är att börja jobba på att få konsultering av konservatorer om vilken som är den bästa lösningen, säger han.

AVSLÖJAR: Övermålning av klassisk mural – ett misstag

Efter två dagars hårt arbete med skrubbande går det nu att skymta konturerna av graffitin, men det är lång väg kvar. Nu återstår frågan om verket kommer att kunna restaureras. Och vem ska betala för det?

Jacob Kimvall är konsthistoriker och forskare på Stockholms universitet, med inriktning på graffiti. Han har varit inblandad i räddningsaktionen sedan i tisdags.

– Det mest naturliga är ju att restaurera och rent instinktivt så är det fastighetsägaren som ska stå för lejonparten av kostnaderna, säger han.

"De målar bort Rågsveds identitet"

En restaurering av den här skalan är både avancerad och kostsam. Enligt Jacob Kimvall kan den kosta flera hundra tusen och dessutom ta väldigt lång tid att genomföra. Det är långt ifrån självklart att det är det här som ska göras.

– Det är inte bara upp till oss, vi märker att det finns ett engagemang bland de boende. Det är en del av Rågsveds miljö och det är Rågsvedsborna som i första hand ska bestämma vad som ska finnas här, säger han.

Centrumägare i Rågsved stängde av elen

Både Jacob och Mårten är inställda på att anordna möten med professionella antikvarier redan på måndag nästa vecka. Mårten Bergman är inte orolig för ekonomin och hoppas bland annat på att kunna söka pengar genom Riksantikvarieämbetet.

– Jag tänker inte vika mig för en sån töntig sak som ekonomi. Om det fortsätter ticka in som det har gjort hittills, så kommer det att lösa sig. Om inte annat kan vi ju dra igång en festival, där vi kan samla in pengar. Det här kan bli en stiftelse för bevarandet av graffiti som kulturarv!

Husby har fått en ny muralmålning

SöderortDirekt har sökt fastighetsägaren.

Highway målades över

Verket "Highway" målades av crewet Still Heavens Only Force (SHOF) år 1989 och skulle i år ha firat 30 år, vilket gör det till en av världens äldsta graffitimålningar.

Nya tobakslagen slår hårt mot kioskägare

Nyheter Laheeb förlorade tillståndet och nästan hela dagskassan Den nya tobakslagen slår hårt mot de som nekas att handla med cigaretter. "Jag funderar på att sälja min butik, men då blir jag arbetslös", säger en före detta tobakist. Han hävdar att hans dagskassa...tisdag 18/2 20:00

Restaurangen på Farsta gård stängd – igen

Nyheter Infekterad strid i idyllen: "Plötsligt bara slutade verksamheten" Drygt ett år efter nyöppnandet har den nya restaurangägaren försvunnit från lokalerna på Farsta gård, efter en infekterad strid med Farsta föreningsråd.tisdag 18/2 16:30