MUAYTHAI. I sommar åker boxningsklubben TMT till Bangkok med tre av sina guldmedaljörer för att tävla på internationell nivå. Foto: Claudio Britos

Så klev Tullinges thaiboxklubb upp i toppen

Med över 600 medlemmar och tre boxare i landslaget är TMT en av Sveriges mest framgångsrika thaiboxningsklubbar. Tvillingbröderna Johan och Emil Bjarnestad, och deras yngsta guldmedaljör i klubben, visar nyckeln till deras framgång.

  • Publicerad 12:35, 19 mar 2019

ThaiboxningsklubbenTullinge Muay Thai har filosofin att glädje, gemenskap och hård träning inte bara leder till vinster – men även att människan utvecklas. Instruktören Johan Bjarnestad ställer sig med armarna i kors, raklång mot väggen och spänner blicken i oss.

Han skrattar åt situationen, och säger:

– Tänk dig att du ser fyra tuffa personer som står så här när du kommer till träningslokalen första gången. Då vill du bara vända i dörren.

Bli en bättre människa

Framgången för Tullinge Muay Thai, TMT, har under mars nått nya höjder efter att tre av deras boxare tog SM-guld. I och med vinsterna ska klubben, som tvillingbröderna Emil och Johan Bjarnestad startade 2007, representera Sverige i tre av åtta viktklasser under världsmästerskapen i Bangkok i sommar.

Men varför går det så bra för TMT?

– Om du inte mår bra. Då blir det aldrig tillräckligt bra träning. Vi arbetar hårt för att det här ska vara en frizon, och när du är här, då ska du helt enkelt må bra, och ha kul, därav glädjen, säger Emil.

Vinsterna är så klart viktiga. Men människan är det främsta i TMT:s lokaler.

– Vi vill att du ska känna att det är mer än bara träning, vi är en familj som tar hand om varandra, därav är gemenskapen extremt viktig. Du är aldrig ensam i ringen, tillägger Johan.
 

FRIZON. Tvillingbröderna Bjarnestad berättar att det är viktigt att känna gemenskap och glädje under träningen för att nå bästa resultat.

SM-GULD. Anton Sjökvist är bara 17 år och har två SM-guld. Ett i juniorklassen och sedan i början av mars även i seniorklassen, på minus 75 kilo.

ROLIGT. På TMT arbetar de mot machokultur och särbehandling. Alla ska känna sig hemma, berättar de.

TMT. Gemenskap, glädje och hård träning är klubbens motto. Foto: Claudio Britos

En av de bästa i Sverige

I dag har Tullinge Muay Thai uppemot 700 aktiva medlemmar, varav en tredjedel är tjejer. Söktrycket har ökat stadigt och under 2019 väntas medlemsantalet stiga till 750 medlemmar och under en vecka tränar ungefär 100 ungdomar rutinmässigt i lokalerna.

En av ungdomarna, som numera tränar på seniorernas nivå och hjälper till som instruktör i klubben, är Anton Sjöqvist. I fjol tog han guld i juniorklassen och från och med den tredje mars är han även bäst bland seniorerna i Sverige, i sin viktklass, minus 75 kilo.

För bara tre år sedan tog han på sig boxningshandskarna för första gången.

– Innan det här gjorde jag ingenting. Min pappa tränar mycket, och jag har tränat tennis och crossfit, men det passade inte mig. Så en kompis visade mig det här stället, berättar Anton.

Första gången kändes i kroppen.

– Då spydde jag, berättar han och skrattar gott.

– Jag är annars ganska blyg av mig, så jag kom väl inte in i det direkt. Men jag kände att så här kan jag inte sluta, så jag gav det en chans till.

Johan och Emil går ut på mattan och sätter igång träningsklockan för att sparra Anton Sjöqvist.

Guldregn över Falcao i Botkyrkahallen

Foto: Claudio Britos