Knark. Enligt ungdomar finns det mycket droger på hemmafester i Danderyd. Foto: Mostphotos

Så knarkar unga i Danderyd

I rikare stadsdelar är det fler ungdomar som använder droger men färre som åker fast än i mer socialt utsatta stadsdelar. "På varenda fest jag har varit på har det funnits droger", säger en tonåring från Danderyd.

  • Publicerad 20:56, 14 mar 2018

I en ny undersökning från Brå, Brottsförebyggande rådet, uppger 20 procent av de tillfrågade killarna i Danderyd att de använt narkotika den senaste månaden. I Skärholmen är motsvarande siffra 5,3 procent och lägst i staden. Bland tjejer i Danderyd uppger 12 procent att de använt narkotika den senaste månaden.

Fem ungdomar som Danderyds Nyheter har pratat med öppnar upp om droganvändningen bland ungdomar i kommunen.

– På varenda fest jag varit på har det funnits droger, säger en person medan de fyra andra nickar instämmande.

– Det är ecstasy och kokain mest, de vanliga partydrogerna, men inte gräs. Det röker man bara när man ska chilla, typ dagen efter festen, säger en annan ungdom och skrattar.

Alla fem har provat knark, men har aldrig varit den som fixat droger till en fest. Enligt dem finns det droger på alla fester de är på.

– Det funkar ofta så att någon har med sig droger. Alla vet vilka som har kontakter, vem som har knark hemma eller kan skaffa det snabbt. Sen är det väl inte så där att man köper på festen, det är mest att man blir bjuden och nästa gång bjuder man tillbaka.

Inte ok med "vardagsknark"

Men att ta droger utanför festen verkar inte gå hem hos de här ungdomarna.

– Det har hänt att det funnits droger på middagar med kompisar, det tyckte jag var konstigt, jag blev nästan arg. En annan gång tog jag och en kompis en promenad med hunden och så plötsligt tänder hon en joint, det kändes obekvämt.

Det verkar som att ungdomarna vet vart de ska vända sig för att få tag på droger och platsen för festerna är hemma hos vänner och bekanta, medan föräldrarna förblir ovetande.

Två andra ungdomar vi träffar, som aldrig provat droger, tycker att de ofta blir pressade.

– Det är liksom pikar. När jag har tackat nej måste jag förklara mig och sen kommer folk tillbaka under kvällen och säger saker som 'kom igen nu då, testa' och 'en gång är ingen gång'.

Kompisen bredvid nickar instämmande och tillägger:

– I början kan det vara okej, men ju mer droger som andra tar ju jobbigare blir de.

Ungdomarna vi pratar med tror också att det säkert är lättare att knarka på hemmafesterna där polisen inte finns.

– Många har väl också råd, säger en.

"Så drogliberal syn"

Enligt rapporten löper ungdomar som bor i hyresrätt 80 procent högre risk att misstänkas för eget bruk av narkotika än ungdomar i bostadsrätt eller småhus. De med föräldrar som saknar eftergymnasial utbildning löper 70 procent högre risk att misstänkas än de vars föräldrar har högre utbildning. Danderydsungdomarna säger att de tror att folk i Danderyd inte misstänks för att ta knark just på grund av att de kommer från en välbärgad del av Stockholm.

Alexander Antonian, lokalpolis i Danderyd, tror också att droger oftast intas på hemmafester, där polisen har svårare att nå ungdomarna.

– Är man på hemmafester är det klart svårare för polisen att kontrollera personer. Det är bra att frågan aktualiseras, säger han och fortsätter:

– Det jag tycker är ännu mer oroande är att det är så drogliberal syn hos ungdomar i kommunen. Från polisens sida arbetar vi aktivt och har haft flera insatser på skolor där vi sökt av med narkotikahundar. Vi fick träff på både säljare och fick kännedom om många brukare. Det arbetet kommer fortskrida.

Så många misstänks för narkotikabruk

Så stor andel av killarna misstänktes för narkotikabruk i varje stadsdel. I parentes: så stor andel av killarna uppger att de använt narkotika den senaste månaden.

Danderyd: *** (20 %)

Täby: 2,1 % (12 %)

Bromma: 1,9 % (14,6 %)

Enskede-Årsta-Vantör: 5,4 % (10,8 %)

Farsta: 3,6 % (11,3 %)

Hägersten-Liljeholmen: 5,1 % (11,6 %)

Hässelby-Vällingby: 2,8 % (10,3 %)

Kungsholmen: *** (16,7 %)

Norrmalm: 3,2 % (15,7 %)

Rinkeby-Kista: 3,3 % (8,5 %)

Skarpnäck: 4,1 % (10,5 %)

Skärholmen: 4,2 % (5,3 %)

Spånga-Tensta: 4,3 % (9,0 %)

Södermalm: 3,2 % (14,4 %)

Älvsjö: 3,9 % (11,5 %)

Östermalm: 2,1 % (10,0 %)

Genomsnitt Stockholm stad: 3,4 % (11,4 %)

*** För få för att kunna redovisas av sekretesskäl

Källa: Brottsförebyggande rådet

Visa merVisa mindre

Rapporten

Brottsförebyggande rådets kortanalys Narkotikaanvändning och misstankar om eget bruk bland ungdomar i Stockholm bygger på uppgifter om ungdomar i Stockholm födda 1997–1998, som fått ett beslut på misstanke om eget bruk av narkotika 2015. Materialet har kompletterats med uppgifter från flera olika register hos SCB, liksom med data från Stockholmsenkäten, en enkätundersökning som riktar sig till elever i årskurs nio samt gymnasiets år 2.

Källa: Brå

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt