Skakade området. Det var den 11 april som två unga män hittades skjutna i ett källarförråd i Sätra. Foto: Henrik Lindstedt

Så knyts de misstänkta till Sätramorden

Erkännanden och vittnen till dådet lyser med sin frånvaro. Det är med hjälp av övervakningskameror och mobilmaster som åklagaren bygger sitt åtal. Imorgon onsdag inleds rättegången mot de två män som misstänks ha skjutit två ungdomar till döds i ett källarförråd i Sätra i våras.

  • Publicerad 11:19, 3 dec 2019

Det var deras vänner som hittade dem. De satt bredvid varandra, lutade mot väggen, längst in i en källargång i ett bostadshus i Sätra.

16.24 den 11 april tar SOS Alarm emot larmsamtalet:

– SOS 112 vad har inträffat?
– Hej kan du skicka ambulans till Sätra centrum?
– Vad är det som händer?
– Två ambulanser, två ambulanser snabbt bara.

De två unga männen, 18 respektive 20 år, hittades i en källargång, nakna och skjutna med flera skott. De hade varit försvunna sedan dagen innan och några av deras vänner letade efter dem. Enligt polisens tekniska undersökningar av platsen hade de två männen förts in i källaren, tvingats klä av sig, sätta sig ned och sedan avrättats där på platsen. Två olika skjutvapen har avfyrats i källaren.

Förra veckan väcktes åtal mot två män, 27 och 28 år gamla, som misstänks för dådet. Båda nekar till inblandning och har under förhör genomgående avstått från att svara på de flesta av polisens frågor. En tredje man, 25 år gammal, misstänks också ha deltagit men han sköts ihjäl i en trappuppgång alldeles i närheten av källaren i Sätra bara tre dagar efter dubbelmordet.

Polisen tror att de tre männen har stämt möte med de två ungdomarna via telefon. De har sedan tvingat ned dem i källaren där de sen dödats. Enligt polisen har de misstänkta förövarna haft en viktig position i Sätras droghandel. Och enligt åklagaren ska en konflikt ha uppstått mellan dem och deras offer gällande droghandel. Motivbilden är framtagen genom analys av de inblandades finanser och mobiltelefoner samt genom avlyssning av telefoner tillhörande människor i de inblandades närhet.

DNA på ammunition

I förundersökningen lägger åklagaren fram flera bevis mot de misstänkta.

På några av de hylsor som polisen hittade på mordplatsen i källaren finns DNA tillhörande en av de misstänkta som nu sitter häktad. I förhör hävdar mannen att han införskaffat ammunitionen tidigare och gett till den nu avlidna 25-åringen, men att han själv inte varit inblandad i mordet.

– Han bad om patroner, 9 millimeter. Jag hade fixat kanske åtta, nio stycken, säger 27-åringen i ett förhör med polisen.

Och något senare i samma förhör lägger han till:

– Ja och jag kan säga att anledningen till att han bad om de var för att någon hade försökt skjuta han, ja pistolen klickade så det är därför.

Fångade av kameror

De tre männen som misstänks ligga bakom dubbelmordet har fångats av flera olika övervakningskameror i närheten av mordplatsen både före och efter tidpunkten för dådet. En film visar bland annat hur en av de misstänkta tar på sig ett par handskar innan tiden för morden. Både de tre misstänkta förövarna och de två offren har fångats av övervakningskameror gående mot mordplatsen strax före dådet inträffade.

Efter att dådet ska ha utförts ses en annan av de misstänkta dumpa ett föremål som enligt förundersökningen "ser ut som en mobiltelefon" i ett sopkärl utanför en restaurang i Sätra. Polisen misstänker att det är ett av offrens telefon.

Ingen av de två offrens mobiltelefoner har återfunnits.

Men de ingår ändå i bevisföringen. Det andra offrets mobiltelefon har pingats av en mobilmast i Sätraområdet vid tiden för dådet, men har sedan förts därifrån. En stund efter att morden skett plockar en mast upp en signal från just den telefonen i Vällinge i Salem. Masten plockar vid samma tidpunkt upp en signal från en annan telefon i samma område som tillhör en av gärningsmännen.

Åklagaren menar att han fått skjuts dit av en fjärde person och där dumpat telefonen. Den fjärde personen har erkänt att han plockat upp de två misstänkta gärningsmännen i Sätra och kört dem till Södertälje. Längs vägen ska de, enligt mannen, ha gjort ett stopp för att kissa och röka. Stoppet ska ha gjorts inom radien för samma mobilmast. Eftersökningar har gjorts av polisen i området men ingen telefon har hittats.

Imorgon onsdag inleds rättegången mot de två männen. Den väntas pågå i fyra dagar.

Sätramorden: Mördarna stämde träff med offren

Alla tillsammans. Sorgen fyllde Sätra torg när en minnestund hölls under fredagen efter att de två killarna hittades. Foto: Henrik Lindstedt

Morden i Sätra: Detta har hänt

Den 11 april skakas Sätra i grunden när två unga män hittas mördade i en källarlokal nära centrumet. Detta har hänt.

11 april. Klockan 16.26 kallas polisen till Sätra av SOS Alarm. I ett källarutrymme på Torvsätravägen 16 har två unga män, 18 och 20 år gamla, hittats döda av några vänner. De har varit saknade sedan kvällen innan.

Polisen inleder en särskild händelse och flera personer tas in på förhör. Föreningen Sätra Kidz öppnar en spontan samlingsplats för krisstöd i centrumet.

12 april. Sätraskolan, där båda de mördade killarna hade gått, drar tidigt på morgonen igång en krisgrupp och avslutar skoldagen tidigt. Vid torget utanför centrum har en spontan minnesplats skapats som snabbt fylls med blommor och brev. Senare på kvällen arrangeras en minnesstund dit hundratals personer samlas.

13 april. Vid fyratiden på morgonen larmas polis återigen till Sätra. En ung man i 20-årsåldern har skjutits vid sitt hem i ett flerbostadshus och avlider kort därefter.

Enligt åklagaren var han en av dem som nu misstänks för dubbelmordet.

17 april. ”Låt oss nu sörja idag, men komma tillbaks starkare än någonsin igen imorgon”, skriver Bredängsbon Alexander Zadruzny, en av alla 127-bor som reagerat på händelserna. Samma dag besöker in­rikesminister Mikael Damberg Sätra.

– Att vi har så mycket skjutningar i Sverige är en nationell kris, för det är helt onormala nivåer vi har. Därför är det viktigt att regeringen är närvarande här, oavsett var i Sverige skjutningarna sker så är det lika oacceptabelt och ska bekämpas, säger han.

3 maj. Flera Sätrabor reagerade på att stödet från staden och stadsdelsförvaltningen inte fungerade bra de första skälvande timmarna efter morden.

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) lovar bättring, och en plan för krishantering presenteras i slutet av juni.

18 juni. Polisen griper två män, 27 och 28 år gamla, i södra Stockholm.

De häktas två dagar senare, på sannolika skäl misstänkta för dubbelmordet i källaren.

28 november. Efter en omfattande förundersökning, där åtalet flera gånger skjutits upp, och personer som tidigare varit misstänkta avskrivits, väcker till sist kammaråklagare Daniel Insulander åtal.

Männen som greps i juni åtalas för mordet, som beskrivs som en ren avrättning.

4 december. Rättegången mot de två åtalade männen inleds vid Södertörns tingsrätt.