Ny byggnad. Såhär kommer den nya 15 våningar höga skrapan att se ut från torget. Foto: Kod Arkitekter

Så kommer studentskrapan i Roslags-Näsby att se ut

Nu har studentskrapan vid Roslags-Näsby fått ett nytt utseende. Grönska och utsikt över den nya stadsdelen ligger i fokus.

  • Publicerad 09:45, 5 feb 2020

Åsa Kallstenius chefsarkitekt och innovationsansvarig, Kod Arkitekter

I januari förra året beslutade Täby kommunen för att överlåta bygget av studentlägenheter till DGF Projektering AB då det hårt kritiserade Prime Living fått lämna byggprojektet studentskrapan i Roslags-Näsby.

Nu har utseendet på den 15 våningar hög studentskrapan bestämts.

– Många kommer med Roslagsbanan och byggnaden blir kronan på verket i Roslags-Näsby, säger Martin Edfelt, stadsarkitekt i Täby kommun.

Kollektivlägenheter för mer yta

Bikupan som byggnaden heter är ritad av Kod Arkitekter och kommer att få plats med bostäder för 216 studenter. De flesta är ettor, tvåor men det kommer även finnas så kallade co-livinglägenheter.

– Det är kollektivlägenehter där man bor fler och får en yta att dela på. Det är bra för gemenskap och man får tillgång till lite mer yta som stort vardagsrum, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt och innovationsansvarig, Kod Arkitekter.

Skrapan kommer att skapas av ljus betong av olika textur. På fasaden kommer klätterväxter att slingra på vajrar som sätts upp på de två första våningarna. I riktning mot både spåren och torget kommer blomlådor att sättas upp för att skapa grönska.

– Växterna kommer att synas på markplan. Vill att växterna blir en del av arkitekturen, det har varit ett krav, säger hon.

Skandalomsusat bolag lämnar bostadsprojekt i Täby

Via en gångbro över Roslagsbanans spår från stationen kommer man rak in till skrapan.

Grönt. Klätterväxter ska finnas på de två första planen för satt skapa grönska. Foto: Kod Arkitekter

Bred trappa med sittplatser

Entrévåningen kommer att ha en etagelösning med dubbel takhöjd och gott om rymd. Innanför entrén finns förslag på en bred trappa, tanken med den är att den kan användas som sittplats och som läktare vid sammankomster. Här kommer även ett kafé med balkong att byggas.

– Det ska vara en stor samlingsplats och en mäktig takhöjd, kommer man in från bron kan man titta ner på markplan, liknande en teater eller biograf, säger Åsa Kallstenius.

Högs upp i lokalen kommer det att finnas en takterrass som alla studenter kan använda samt en gemensamhetslokal.

– Tanken är att det ska vara en grön oas, men samtidigt med utsikt. Man kan gå runt hela byggnaden, säger hon.

Projektet godkändes i december av namn- och skönhetsrådet i Täby. Nu återstår att lämna in ansökan för bygglov.

Takterass. På taket kommer ett litet hus att finnas runt om den en stor takterrass som man kan gå runt. Foto: Kod Arkitekter