9,2 år – det var snittiden för att få en hyresrätt i Järfälla via Stockholms bostadsförmedling förra året. På bild Tornets privata hyresrätter på Söderhöjden. Foto: Mikael Andersson

Så länge får du köa för en hyresrätt i Järfälla

På bostadsjakt? Så här länge får du som står i Stockholm stads och Järfällahus bostadsköer vänta för att knipa ett förstahandskontrakt på en lägenhet i Järfälla.

  • Publicerad 15:11, 14 feb 2018

Förra året förmedlades 225 bostäder i Järfälla via Stockholms bostadsförmedling. 138 av dem låg i Barkarby och Barkarbystaden, där kötiden var kortast med 8,6 år i snitt, enligt siffror som Järfälla Tidning låtit bostadsförmedlingen ta fram.

Längst tid för att få fatt i ett förstahandskontrakt fick du vänta i Viksjö, 11,1 år. Där förmedlades 14 lägenheter i fjol. Överlag har kötiden ökat i Järfälla, något som inte är unikt för kommunen.

– Kötiderna ökar i hela Stockholmsregionen och det gäller även i Järfälla. Det beror helt enkelt på att utbudet av lediga lägenheter inte möter efterfrågan, säger Jenny Nordqvist, pressansvarig på bostadsförmedlingen.

Under länssnittet

Samtidigt ligger Järfälla, med en kösnittid på 9,2 år, under både länssnittet på 10,3 år och under innerstadens snitt på 15,6 år.

– Närheten till innerstan och tunnelbana ger ofta längre kötider. Till nybyggda lägenheter kan det vara kortare kötider då de ofta har en högre hyra, säger Jenny Nordqvist.

I det kommunala bostadbolagets Järfällahus externa kö låg kötiden på 5,9 år i snitt förra året. De har också en intern kö för personer som vill byta lägenhet inom Järfällahus, liksom en seniorkö.

– Kötiderna ökar generellt i alla köer då det inkommer färre uppsägningar av lägenhetsavtal än tidigare. Efterfrågan är stor inom alla våra bostadsområden, säger Agneta Lundström, uthyrningschef vid Järfällahus.

2017 förmedlades 90 hyresrätter av Järfällahus i den externa kön, 39 i den interna och 58 via bostadsförmedlingen.

Bostadsförmedlingens kötid 2017

Stockholms bostadsförmedling:

Kallhäll: 11 år

Viksjö: 11,1 år

Jakobsbergs centrum: 10,8 år

Söderhöjden: 9,4 år

Övriga Jakobsberg: 9,8 år

Barkarby och Barkarbystaden: 8,6 år

Skälby: Inga förmedlade bostäder

Nyproduktion: 8,2 år

Snitt i Järfälla: 9,2 år

I Bostadsförmedlingens kö finns både lägenheter från allmännyttan och de privata hyresvärdar som valt att ansluta sig till kön.

Järfällahus kötid 2017

5,9 år i den externa kön

14 år i den interna kön

4,2 år i seniorkön

77 stycken omflyttningar skedde och 147 stycken avflyttningar. Förra året förmedlades 58 lägenheter till bostadsförmedlingen, 90 lägenheter via den externa kön, 39 lägenheter via den interna kön och 10 i seniorkön.

Järfällahus för inte statistik på områdesnivå.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hundratals hyresrätter planeras i Barkarbystaden

Nyheter "Attraktivt läge precis vid tunnelbanan" Planerna för nästa etapp i Barkarbystaden fortsätter, och bland annat planeras det för flera hundra hyresrätter, varav ett par hundra blir allmännyttiga.onsdag 23/5 15:23

Körkortsdags? Här är det svårast att köra upp

Nyheter Så många kuggar i Jakan på första försöket Det är högsäsäsong för alla med körkortsdrömmar. När det är dags att köra upp beger sig de flesta från västerort och Järfälla till Trafikverket i Jakobsberg för att visa vad de går för. Och de har...onsdag 23/5 11:54