Totalt förmedlades 340 hyresrätter i västra ytterstaden via Stockholm stads bostadskö under 2017. På bild: Vattenfallshusen i Råcksta, Spånga torg och Smedshagen i Hässelby. Foto: Ylva Bergman/Karoline Montero Araya

Så länge får du köa för en hyresrätt i Västerort

Den gamla sanningen gäller – ju längre ut från stan du kan tänka dig flytta, desto lättare är det att landa ett förstahandskontrakt. Västerort har bland de kortare kötiderna i stan, men runt 10 år i bostadskön får du trots allt hålla ut.

  • Publicerad 11:25, 9 feb 2018

Det förmedlas en hel del hyresrätter i Västerort via stadens bostadskö, både från de kommunala bostadsbolagen och privata aktörer. Bara i Vällingby hela 91 stycken under 2017, tätt följt av Hässelby gård med 79 förmedlade lyor och Råcksta med 69 stycken.

Den som suktar efter en hyresrätt i Västerort kan med andra ord glädja sig åt att det inte är någon stillastående marknad. Men det betyder inte att det saknas efterfrågan. Snittkötiden för att landa ett eftertraktat förstahandskontrakt ligger på runt tio år.

– Kötiden är ju ett mått på efterfrågan så klart, sen avgörs den av flera olika saker. Närheten till stan, närheten till tunnelbanan och restiden med tunnelbanan in till stan, säger Marika Nordström, marknadschef på Stockholms stads bostadsförmedling.

Just restiden kan vara en sak som drar ner kötiden längst ut på gröna linjen, menar hon och jämför med grannstadsdelarna på Järvafältet där snittet ligger på drygt 11 år.

– Det går snabbare att komma dit med tunnelbanan från centralen, säger Marika Nordstöm.

Längst kötid i Solhem

Längst kötid behöver man dock på Spångasidan av stadsdelsgränsen. Solhem toppar med en snittid på 13,3 år. Där förmedlades dock endast sex ynka lägenheter under förra året, vilket givetvis påverkar.

Häromåret, när Vattenfalls gamla höghuskomplex i Råcksta stod förvandlat till cirka 200 lägenheter i nyproduktionsstandard, krävdes det inte lång tid i kön för att få napp. Nyproduktion har betydligt högre hyra än det äldre beståndet, vilket kan dra ner snittkötiden rejält i ett område. Under förra året var det dock endast en handfull lägenheter i Västerort som var nyproducerade.

Sett till hela Stockholm ökade kötiden något under 2017, enligt Marika Nordström, i Västerort skiljer den sig väldigt lite jämfört med året innan.

– I den bästa av världar skulle vi varken ha kötid eller tomma lägenheter men det är svårt att uppnå, det är inte den marknaden vi har idag, säger hon.

Kötid i snitt i västra ytterstan 2017

Råcksta: 10,2

Vällingby: 8,9 år

Grimsta: 10,5

Bromsten: 9,1

Flysta: 8,2

Solhem: 13,3

Hässelby gård: 10,3

Hässelby strand: 10,4

Hässelby villastad: 8,9

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

QUIZ! Stockholmssommaren förr i tiden

Quiz Känner du igen platserna? Testa dina kunskaper! Sommarvärmen har anlänt och semestern närmar sig. Här är tio härliga bilder som visar hur man njöt av Stockholmssommaren förr i tiden. Ser du var bilderna är tagna?lördag 26/5 8:00