VARMT. Sommarvärmen i Stockholm håller i sig ett tag till, enligt SMHI. Arkivbild. Foto: Maja Brand

Så länge håller värmeböljan i sig i Stockholm

Det varma vädret i Stockholm ser ut att hålla i sig. Ända till söndag beräknas temperaturerna ligga en bra bit över 20 grader i länet. ”Det händer inte varje år”, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

  • Publicerad 18:11, 28 aug 2019

Ett högtryck ligger just nu parkerat över Baltikum. Samtidigt har ett lågtryck hängt sig kvar i väst. Det har medfört att varm luft från södra Europa har letat sig upp till Sverige och dragit in över hela landet.

På onsdagen uppmättes temperaturer på upp emot 26 grader i Stockholm. Och de kommande dagarna ser ut att bjuda på fortsatt bra väder.

Så klarar Stockholmarna av värmen i SL-trafiken

– Det ser ut att bli fint vänder med en hel del sol även i helgen. Möjligtvis får vi någon regnskur, säger Max Lindberg Stoltz.

Under torsdagen beräknas temperaturen fortsatt ligga på mellan 25-26 grader. I skärgården väntas den vara något lägre, 22-23 grader.

"Hoppar upp lite igen"

På fredagen sker dock en liten dipp, både på fastlandet och ute i skärgården, med snittemperaturer på cirka 20 grader i hela länet.

– Men under helgen ser det ut som om det hoppar upp lite igen. På lördagen stiger temperaturen till cirka 23 grader. Och på söndagen hoppar det upp till 25 grader på sina håll, säger Max Lindberg Stoltz.

Dock finns risk för viss sporadisk nederbörd de kommande dagarna. Natten mot torsdag och fredag väntas både regn och åska, men då i form av kortare skurar, enligt SMHI.

– Det beror på att det luften är fuktig och innehåller mycket energi. Så utifrån sett kan det finns det förutsättningar för åskskurar, säger Max Lindberg Stoltz.

Hur vanligt är det med den här typen av värme så sent i augusti?

– Det har hänt förut, så det är inte ovanligt eller onaturligt på det sättet. Men det händer ju inte varje år. Om det blir så här varmt sker det oftast i början eller i mitten på augusti. Men då kan vi nå temperaturer på uppemot 25-30 grader. Men det som sticker ut är att vi även har temperaturer på 25 grader i Norrland, säger Max Lindberg Stoltz.

Men redan nästa vecka kan temperaturen börja sjunka. Från och med måndag och veckan framåt beräknas termometern ligga på cirka 20 grader eller strax där under.