KÖ. Höstens studenter i Stockholm får räkna med att köa länge för en bostad. Foto: Mostphotos

Så länge måste du köa för studentbostaden

Tre till sex år. Så länge måste en student räkna med att behöva vänta på en lägenhet i Stockholm. Det visar en färsk undersökning från Hem&Hyra.

  • Publicerad 17:11, 11 jul 2018

I veckan dimper de första antagningsbeskeden ner för höstens högskole- och universitetsstudenter. Men för de som vill ha en studentbostad i Stockholm kan väntan bli lång.

Enligt en färsk undersökning från Studentbostadsföretagen rundringning får den som letar lägenhet i Stockholm räkna på mellan tre till sex års väntan, vilket är en ökning enligt Hem&Hyra.

Enligt Bostadsförmedlingen i Stockholm har också den genomsnittliga kötiden ökat med fem månader det senaste året till totalt 5,7 år.

"Ingen synbar minskning"

Kötiden hos Stockholms Studentbostäder SSSB, är något lägre. Där har den maximala väntetiden minskat marginellt och ligger nu på upp till fyra år.

– Tyvärr ser vi ingen synbar minskning än. Men vi hoppas att den höga byggtakten ska kunna leda till kortare köer nästa år. Vi tänker själva bygga 2 000 bostäder till under en tioårsperiod, men det är klart att det råder jättebrist ändå, säger Monica Ekman på SSSB till Hem&Hyra.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.