Spara ihop till kontantinsatsen? Lycka till. Foto: Kim Richter

Så länge måste du spara för att få låna till din första bostad

Mellan 20 och 27 år. Så lång tid tar det att spara ihop till kontantinsatsen för en första lägenhet i innerstan, visar en ny undersökning. Kolla hur lång tid det tar i ditt område.

  • Publicerad 22:47, 22 aug 2017

Som förstagångsköpare i Stockholm kan klivet in på bostadsmarknaden kännas avgrundslångt. Nu har Länsförsäkringar räknat ut hur länge du måste spara för att få ihop till kontantinsatsen om du vill låna till att köpa en lägenhet i Stockholm.

Den som vill ha 50 kvadratmeter i Vasastan som första boende och sparar tio procent av sin disponibla inkomst måste vänta i 27 år innan banken överhuvudtaget kan säga ja till ett bostadslån, enligt gällande låneregler.

20 år för lya på Södermalm

För Södermalm är motsvarande siffra 20 år. Och den som vill bo i Västerorts ytterområden behöver “bara” spara i fem år.

Så mycket har du tjänat på din bostadsrätt i Stockholm – på tre år

– Vi kan definitivt se att det i delar av Stockholm krävs oerhörda sparinsatser för att ta sig in på bostadsmarknaden i dag. Vi får helt enkelt acceptera att den första lägenheten inte blir i Vasastan eller på Södermalm och att man inte kan äga sitt boende från början, säger Maths Alvfalk, försäljningschef Bank och Fastighetsförmedling på Länsförsäkringar.

Nya låneregler

Amorteringskrav och bolånetak är de senaste i raden av åtgärder som satts in för att kyla ner bostadspriserna i landet. I höst och vinter väntar ytterligare åtstramningar samtidigt som ett skuldkvotstak, som innebär att hushållet bostadslån bygger på den totala inkomsten, införs.

Politikerna hoppas att åtgärderna ska bromsa prisutvecklingen. Men enligt Johan Alvfalk pekar det mesta på att hög efterfrågan, låg ränta och god jobbmarknad kommer fortsätta att driva priserna uppåt, om än i långsammare takt. Han vill därför man köpare till eftertanke och försiktighet.

"Kommer bli en utmaning"

– Jag tror att det kommer bli en utmaning för många unga och oerhört svårt för 20-åringar att inse att man först vid 47-års ålder har en kontantinsats till en lägenhet i Vasastan. Vi är inne i en tid där allt färre människor sparar i en tid när det är viktigt att spara. Det gör att vi allt för sällan har en långsiktighet med vår ekonomi, säger han.

Lista för ditt område – så länge måste du spara till kontantinsatsen

Så många år tar det att spara ihop till en kontantinsats på 50 kvadrat i någon av statsdelarna i Stockholm om man sparar 10 procent av den disponibla inkomsten.

Vasastan/Norrmalm 26, 9

Östermalm 26

Centrala Stockholm 21, 9

Södermalm 19, 8

Kungsholmen 19, 7

Söderorts närförorter 10, 6

Stockholms län 9, 8

Västerorts närförorter 9, 5

Västerorts ytterområden 5, 6

Tips till dig som går i köptankar för första bostaden

Ställ in dig på att köpa längre ut

Restiden till stan ökar men priserna är lägre samtidigt som du får mer boyta.

Tänk långsiktigt

Gör upp en plan och var beredd på att det kommer att ta tid. Spara en del av lönen varje månad.

Hyr och spara

Ställ in dig på att du inte kommer att kunna äga din bostad till en början. Hyr och stoppa undan så mycket pengar det går.

Som förälder...

Var beredd på att behöva bidra till dina barns framtida bostadsköp i Stockholm. Som småbarnsförälder är det läge att fundera i ett tidigt skede över hur en lägre levnadsstandard kan hjälpa barnens möjlighet till studier och bostad.

Så gör andra

Att få ekonomisk hjälp med kontantinsatsen av föräldrarna är ett sätt att lyckas köpa sin första lägenhet.

Leva billigt och sätta undan så mycket pengar som möjligt under en längre tid. Kanske lättare sagt än gjort, men det går.

Förhandla med banken

Även om reglerna säger att bostadslånet får utgöra max 85 procent av bostadens värde finns visst förhandlingsutrymme med bankerna. En del kan på så sätt få köpa med en lägre kontantinsats.

Ordlista

Skuldkvotstak

Bankernas krav på att hushållens nya bostadslån inte för överstiga 4, 5 gånger den totala inkomsten. Om det sker krävs att lånet amorteras med ytterligare en procent per år.

Amorteringskravet

Lån som överstiger 70 procent av bostadens värde ska amorteras med två procent per år. Överstiger det 50 procent ska lånet amorteras med en procent per år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.