Så lever politikerna på sin pension

De behöver inte göra någonting och ändå få upp till 54 000 kronor i månaden. Vissa får pengar tills de fyller 65 år. Vi i Vasastan har granskat vilka före detta Stockholmspolitiker som har visstidspension och avgångsersättning.

  • Publicerad 14:00, 6 maj 2011

Annika Billström, Stella Fare, Kristina Axén Olin och Leif Rönngren. Alla före detta borgarråd, ingen äldre än 55, alla med rätt att vara arbetslösa med lön tills de går i ålderspension.
Annika Billström och Kristina Axén Olin som arbetade som borgarråd i tolv respektive tio år, är de två före detta lokalpolitiker som i dag får högst ersättning. De garanteras 54 000 kronor respektive 46 000 kronor i månaden före skatt så länge de är utan jobb.

Unik uppgörelse

En så förmånlig deal är det inga nya politiker som får. De före detta borgarråden Kristina Alvendal och Yvonne Ruwaida får visserligen drygt 63 000 kronor i månaden före skatt men den ersättningen får de bara behålla i två respektive ett år. Det gamla systemet med visstidspension har ändrats och ersatts med avgångsvederlag som sträcker sig i högst fem år. Hur många år och hur mycket pengar ex-politikerna får i dag beror på hur länge de arbetat, hur hög politikerlön de har och hur gamla de är. Dessutom kvittas visstidspensionen och avgångersättningen mot eventuell annan lön.
De nya reglerna har tagits fram för att stämma bättre överens med dagens politiska verklighet där de förtroendevalda ofta är relativt unga och inte stannar lika länge som förr i politiken.
– Tidigare blev heltidspolitiker betraktade mer eller mindre som livstidsanställda. De nya reglerna är mer moderna och fungerar som en omställningsersättning. Politiker har ingen anställningstrygghet och kan under lång tid vara beroende av sitt arvode så någon form av ekonomisk trygghet behövs när uppdraget tar slut, säger Ylva Tengblad, chef för kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges kansli.

För generöst tidigare

Vårt Kungsholmen har pratat med samtliga som fick avgångsersättning eller visstidspension under 2010 och/eller i mars månad i år. Ingen ifrågasätter den egna ersättningen men flera av dem som får avgångsvederlag tycker att tidigare system med visstidspension varit för generöst.
– Det ska finnas incitament till att göra något annat än att bara rulla tummarna, säger det tidigare moderata stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal, 39, som nu söker nytt jobb.

Rekryterar chefer
Det tidigare socialdemokratiska finansborgarrådet Annika Billström, 55, har startat eget chefsrekryteringsföretag efter den politiska karriären och lever på sin visstidspension tills företaget bär sig. Hennes ambition är att dra in sina egna pengar.
– Det här är en fantastisk förmån men det bästa för alla människor är att vara så självständig som möjligt, säger hon.
Det forna moderata finansborgarrådet Kristina Axén Olin, 48, anser däremot att hon arbetat så mycket under sina tio år som borgarråd att hon är värd att ta det lugnt till 65 års ålder om hon så vill.
– Den tid jag lagt ner på det politiska arbetet i staden är helt extrem. Jag har inte dåligt samvete för den ersättning jag får. De timmar jag arbetat motsvarar ett helt vanligt arbetsliv, säger hon.

LÄS HELA LISTAN ÖVER DE FÖRTROENDEVALDAS ERSÄTTNINGAR HÄR.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.