Hänger snett. På grund av sneda golv måste Liljevalchs personal "lura besökarnas ögon" och hänga tavlorna snett. Foto: Sacharias Källdén

Så lurar Liljevalchs sina besökare

Nyinvigningen av Liljevalchs närmar sig men det är fortfarande "byggkaos" enligt museichefen Mårten Castenfors. Trots miljonrenoveringen kommer konsthallens sneda golv att bestå.

  • Publicerad 12:11, 1 nov 2017

Det borras och byggs inne på Liljevalchs på Djurgården. Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och Stockholm konst, visar runt i lokalerna där det om bara en och en halv vecka är vernissage för tre utställningar.

– Mycket av det som har gjorts under renoveringen är sådant som inte syns för besökarna. Men det är fler toaletter. Förut hade vi få som folk stod i kö till, nu får vi totalt 15, säger Mårten Castenfors.

Snart öppnar Liljevalchs igen

Ekgolven i salarna är nya och betsade i originalfärg. Och fortsatt sneda. Om man lägger en kula så åker den längs det något dalande golvet. Något som gör att Liljevalchs personal tvingas hänga tavlorna snett för att "lura" besökarnas ögon.

– Golvet gick inte att räta upp, då hade vi knäckt huset. Nu är det stabiliserat underifrån. När vi hänger tavlor måste vi hitta en balans utifrån rummets krökningar, säger Mårten Castenfors.

Även väggarna är helt nymålade.

– Jag sa till Mats Nordahl som ställer ut dokumentation av Slussen att vad du än gör, förstör inte mina väggar. Vad tror du han gör? Borrar upp hundra bildskärmar, vi får spackla om sen, säger Mårten Castenfors.

Nu invigs utbyggnaden av Liljevalchs – utan "fånigt spadtag"

I ett annat rum håller man på att bygga en rysk biograf där det kommer att visas filmer om kärlek. I ytterligare ett rum är det prylar från golv till tak. Allt ska ner i källaren.

– Jag sa till personalen innan renoveringen att slänga allt, men de har sparat allt.

Kommer ni att bli klara i tid till den nionde november?

– Ja, vi måste det. Jag ska precis anställa en vakt som gör att vi kan arbeta längre än "byggtiderna" 7 – 16.

Parallellt med renoveringen pågår utbyggnaden, Liljevalchs +, som ska vara klar våren 2020. Hela utbyggnaden och renoveringen är uppe i 405 miljoner kronor.

Även klassiska restaurangen Blå porten genomgår en omfattande renovering. Planen är att den ska öppna igen till sommaren 2018.

Öppnar 9 november. Efter renoveringen är det snart dags för nyinvigning av Liljevalchs. Foto: Sacharias Källdén

Därför är golvet snett

"Huset är byggt på lera och står liksom som en flotte på flytande grund (så gjorde man 1916). Huset är också Sveriges första betongkåk och betong spricker (t ex Slussen) vid rörelser. Det vi gjort nu är alltså att vi stabiliserat rörelsen genom att trycka ned 100-tals pålar i underjorden. De sprickor som finns i kåken är lagade, men de sättningar som varit går liksom inte att göra något åt. Vinst: ett levande hus (lite snett och vint) men bergfast." säger Mårten Castenfors.

En av utställningarna i november är dokumentation av rörelser vid Slussen. Foto: Sacharias Källdén

Liljevalchs öppnar 9/11

Tre olika utställningar samsas om utrymmet i de nya lokalerna den första månaden: Mikael Lundbergs dokumentation av rörelse vid Slussen (9/11-10/12), en film om kärlek av Staffan Julén och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj (12/11-10/12) samt en serie tecknade politikerporträtt av Vårsalongsdeltagaren Camilla Holmquist (10/11-10/12).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Nyheter Stockholm gör sig redo för rekordfesten Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.tisdag 17/7 19:30

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29