ÅT RÄTT HÅLL. Färre barnfamiljer har blivit vräkta i år jämfört mot tidigare. Men fortfarande är det 12 barn i Stockholm som blivit av med sina hem. Foto: Mostphotos

Så många barnfamiljer vräktes

Nya siffror visar att antalet barn som berörs av vräkning fortsätter att minska. Men alltjämt drabbar vräkningar ett antal barn i Stockholm varje år.

  • Publicerad 11:06, 12 sep 2017

Under första halvan av 2017 fick ändå 188 barn uppleva att båda eller någon av föräldrarna blev av med sitt hem.

Fram till sista juni vräktes 98 barnfamiljer – en minskning med sex familjer jämfört med första halvåret 2016.

Bostadsbristen glödhet fråga inför valet

Det har visat sig att de flesta av barnen som drabbas bor permanent hos båda eller en av föräldrarna som blir av med sin bostad.

– Det fanns tidigare en myt om att det mest var föräldrar som bara hade umgänge med sina barn ibland som blev vräkta. Oavsett så är det ett stort ingrepp i ett barns liv, säger Lars Bodin, kommunikatör på Kronofogden, till tidningen Hem & Hyra.

Avspärrningar i City i dag

Sedan flera år tillbaka driver Kronofogden tillsammans med andra aktörer ett förebyggande arbete kring vräkningar med barn inblandade.

Många av vräkningarna sker på grund av hyresskulder på under 10 000 kronor. Det kan tyckas som en liten summa för att bli av med sitt hem, men statistiken säger inte hela sanningen.

Galna mäklarannonsen: Centralt läge på TVÅ kvadrat

– I många fall finns det större skulder som hopat sig, men det är just en viss summa som hyresgästen blir vräkt för, säger Lars Bodin till Hem & Hyra.

ANTAL VRÄKTA BARN I LÄNET

BOTKYRKA: 8

HUDDINGE: 2

UPPLANDS VÄSBY: 1

SIGTUNA: 10

SOLNA: 3

STOCKHOLM: 12

SÖDERTÄLJE: 15

STOCKHOLM TOTALT: 51

I SUNDBYBERG, TYRESÖ, TÄBY, UPPLANDS-BRO, VALLENTUNA, VAXHOLM, VÄRMDÖ, ÖSTERÅKER, DANDERYD, EKERÖ, HANINGE, SOLLENTUNA, JÄRFÄLLA, LIDINGÖ, NACKA, NORRTÄLJE, NYKVARN, NYNÄSHAMN OCH SALEM HAR INGA BARNFAMILJER BLIVIT VRÄKTA

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.