Minskning. Färre brott anmäldes i Spånga-Tensta i fjol, jämfört med 2016. Foto: Karoline Montero Araya

Så många brott anmäldes i Spånga-Tensta i fjol

I går presenterades den slutgiltiga statistiken för anmälda brott 2017 från Brå. I Spånga-Tensta syns en viss minskning i antalet anmälda brott, jämfört med året innan.

  • Publicerad 11:32, 28 mar 2018

Brottsförebyggande rådets siffror, som presenterades i går, visar hur många brott som anmäldes och registrerades hos brottsutredande myndigheter under förra året.

I Spånga-Tensta – där diskussionerna om brottsligheten gått varma det senaste året – syns trots allt en liten minskning av det totala antalet anmälda brott. 2017 anmäldes 5446 brott i stadsdelen, 2016 låg siffran på 6099 anmälda brott.

Till exempel minskar stöld-, rån- och häleribrotten, som gått ner från 2122 anmälda brott 2016, till 1906 anmälda brott 2017.

– De anmälda stöld- och tillgreppsbrotten minskar i hela landet, där följer Spånga-Tensta trenden, säger Stina Söderman, statistiker och utredare vid Brå.

I Spånga-Tensta minskade också antalet anmälda skadegörelsebrott (inklusive mordbrand), från 1204 till 983 anmälda brott.

Faktiska brottsligheten högre

Stina Söderman är dock tydlig med att siffrorna inte speglar det totala antalet brott som faktiskt har begåtts, eftersom alla brott inte anmäls. Brottstyper som narkotika- och trafikbrott hänger också ihop med polisens och andra myndigheters arbete. När fler insatser har genomförs brukar det också leda till att fler brott anmäls.

– Den faktiska brottsligheten brukar vara lite högre än vad siffrorna visar, säger Stina Söderman.

Ur Brottsförebyggande rådets databas över Anmälda brott. (Vissa brott registreras under flera kategorier. I det totala antalet räknas brottet bara en gång.) Foto: Skärmdump, Brå

Västerorts vampyr gör entré på teaterscenen – efter solnedgången

Nyheter "Blir några liter blod per föreställning" Om en vecka är det dags för premiären av vampyrpjäsen Låt den rätte komma in på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Många har velat hugga (!) en biljett för att se den blodiga föreställningen. Vi...fredag 13/9 16:45

Ny damjuniorserie ska gynna hockeytjejerna

Nyheter Västerortsföreningar bildar lag tillsammans För att glappet mellan att spela ishockey som ungdom och senior inte ska bli för stort, rullas en ny damjuniorserie ut i Stockholmsregionen. Nu har flera ishockeyklubbar i Västerort gått ihop och...fredag 13/9 16:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt