Så många fastnade i polisens fartkamera

Förra veckan genomförde polisen en särskild insats mot fortkörningar. Vi följde med polisen ut på en hastighetskontroll utanför Bergvretenskolan en tidig morgon.

  • Publicerad 08:10, 29 aug 2019

Förra veckan hade polisen en så kallad trafiksäkerhetsvecka med fokus på att kontrollera hastigheterna på Enköpings vägar och gator.

EnköpingDirekt följde med polisen ”Micke” ut på en hastighetskontroll utanför Bergvretenskolan tidigt på fredagsmorgonen.

En väg som är hårt trafikerad under morgnarna av föräldrar som ska lämna eller har lämnat sina barn på skolan. Och precis som utanför alla andra grundskolor i Enköping flankeras vägsträckan av 30-skyltar.

Närmare ett tjugotal bilar hinner passera Mickes fartkamera, under tio minuter, utan anmärkning innan en blå Volvo får mätutrustningen att pipa ljudligt.

Vinkar in bilen

Micke, som har hunnit jobba som polis i fyra år, tar några bestämda steg ut i vägbanan och vinkar in Volvon på en tvärgata.

Han förklarar att polisen genomför en fartkontroll precis här. Därefter ber han kvinnan blåsa i en alkomätare. Inget utslag.

– Under den här trafikveckan har vi fokus på hastighet, men samtidigt så kör ju alla bil. Även kriminella, narkotika- och alkoholpåverkade förare. Så vi är uppmärksamma, säger Micke.

Körde för fort

Kvinnan hade som sagt inga spår av alkohol i utandningsluften, men enligt polisens hastighetsmätare har hon precis kört 40 kilometer i timmen på en 30-väg, vilket generar en bot på 2 000 kronor. En bot kvinnan, genom sitt kroppsspråk, visar att hon hade kunnat klara sig utan.

Kvinnan var inte ensam om att köra för fort under veckan. Totalt inrapporterades 91 fortkörningar. 25 av fallen körde föraren mellan 6 och 9 kilometer i timmen för fort.

Dessutom rapporterades 15 olika fall av narkotikabrott, samt en misstänkt stöld.

Just när Micke har delat ut boten till kvinnan, ansluter ytterligare en polispatrull, och i samband med det får han ett anrop via radion. Det är brådskande.

– Vi måste åka väg på en annan grej, säger Micke hastigt och hoppar in i polisbilen.

Kontroll. Förra veckan genomförde polisen en trafiksäkerhetsvecka med fokus på att kontrollera hastigheten på Enköpings vägar och gator. Foto: Fredrik Gustafsson

Fler trafiksäkerhetsveckor under hösten och vintern

Vecka 38 – Hastighetskontroller

Vecka 42 – Kontroller inriktade mot yrkestrafik

Vecka 45 – Nationell vecka mot brott på väg.

Vecka 50 – Nykterhetsvecka (alkohol och narkotika).

Helgen då brottsligheten tog semester

Nyheter Efter en tid med flera inbrott i både företag och lägenheter, med ett stort antal bilförare som borde ha stannat hemma och bedragare – kom den lugnaste veckoändan på länge. Här är blåljusrapporten....söndag 16/2 9:46