Enligt Håkan Thor på Vällingbypolisen ser poliserna i Hässelby-Vällingby ut att bli fler än på länge under 2019. Foto: Mikael Andersson

Så många fler poliser får Västerort 2019

Vällingbypolisen har länge kämpat med resursbrist. Men inför 2019 ser det ljusare ut när ungefär 20 nyutexaminerade poliser är på väg in genom dörrarna.

  • Publicerad 16:09, 2 jan 2019

Vällingbypolisen, där Hässelby-Vällingby, Bromma och Ekerö ingår, är ett av lokalpolisområdena i Stockholm Nord som haft det tuffast med resursbristen. Därför ska Vällingby prioriteras de kommande tre åren när nyutbildade poliser ska placeras ut.

Vällingbypolisen: Droghandeln är vårt största problem

Redan innan årsskiftet fick Vällingbypolisen tillökning i form av sex färdigutbildade polisaspiranter. De gör nu sex månaders kriminalrotation i Vällingby, något som i vanliga fall görs i Solna.

Under våren kommer ytterligare 16 aspiranter som Vällingby fått tilldelade att bli klara med sin utbildning.

– Får vi behålla dem och inte tappar så många andra blir det ett påtagligt tillskott för oss. Så det finns gott hopp om att 2019 blir ett betydligt gynnsammare år än 2018 som var väldigt jobbigt, säger Håkan Thor, gruppchef på Vällingbypolisen.

Mer förebyggande arbete

Utöver de nyutexaminerade poliserna har Vällingbypolisen också fått tillåtelse att rekrytera helt färdigutbildade poliser. Enligt Håkan Thor börjar tre stycken nu i januari.

– Därmed inte sagt att vi inte behöver bli ännu fler men tidigare har vi legat sämre till än övriga lokalpolisområden i Stockholm Nord. Nu blir det en bättre balans, säger han.

En konsekvens av resursbristen är att det förebyggande arbetet har fått stryka på foten. Något som nu ser ut att kunna förändras under året.

– I början av året kommer vi ha fullt sjå klara av den ingripande verksamheten och utredningsverksamhet. Men om det fylls på nu och vi lyckas med ytterligare rekryteringar kan vi få igång en mer riktad förebyggande verksamhet. Vi har en skönare känsla nu än för ett halvår sen, säger Håkan Thor.

Hon tar över gamla järnaffären i Spånga

Nyheter Ny butik öppnar i anrika lokalen Nu står det klart vad som ska hända med gamla järn- och färgbutikens lokaler i Spånga centrum. Om några veckor öppnar här en second hand-affär med barnkläder, leksaker – och kaffe.tisdag 15/10 16:40

Här är gatorna i Stockholm där bostadspriserna ökar mest

Nyheter Raketer på bostadsmarknaden i Stockholms län Ny statistik visar vilka gator i Stockholms län där bostadspriserna har stigit mest de senaste åren, både procentuellt och sett till antal kronor.tisdag 15/10 16:07

Vi är Västerort

Stockholm Direkt