Polisens insatser vid stormatcherna i fotboll har resulterat i att ett stort antal personer blivit portade från matcherna. Foto: Andreas Enbuske

Så många har portats från fotbollsmatcher i Stockholm i år

Vid varje stormatch i år har en eller flera personer portats från fotbollsarenorna i Stockholm. Samtidigt menar polisen att trenden är fortsatt tydlig: stöket och våldet vid arenorna går ner.

  • Publicerad 20:01, 4 okt 2017

Polisen har arbetat hårt för att stävja stöket kring högriskmatcherna i Stockholm. Det har bland annat resulterat i att 23 personer hittills i år fått tillträdesförbud. Avstängningarna varierar mellan sex månader till tre år, beroende på åklagarbeslut. Men enligt polisen har det gett en märkbar effekt vid stormatcherna.

– Vi har börjat jobba med en snabbare lagföringsdel med snabbare konsekvenser, om man gör något tokigt kring arenorna ska vi snabbare reagera på det helt enkelt. Det har gett ett signalvärde att det händer något på en gång vilket i sin tur har gett ringar på vattnet, säger Micke Berkesand, nationell samordnare vid polisens grupp för idrottsbrottslighet.

Flera våldsbrott vid matcherna

Trots polisens insatser har det varit rejält med stök på flera av derbyna i Stockholm den senaste tiden.

Vid det senaste mötet mellan Djurgården och Hammarby på Tele 2 Arena greps ett flertal personer för våldsbrott och vissa fördes även till sjukhus efter att ha blivit misshandlade.

Efter matchen bussade polisen även bort 32 fotbollssupportrar som skulle slåss i City. Totalt under kvällen fick sex personer tillträdesförbud på mellan sex månader och ett år.

32 supportrar bussades iväg innan bråk

Stöket flyttat utanför arenorna

Enligt Micke Berkesand har stöket vid arenorna, trots den senaste tidens händelser, minskat de senaste åren och i stället flyttats utanför matchområdena i en allt större omfattning.

– Det har varit en vikande trend kring arenorna de sista åren där vi har varit ganska förskonade. De oroligheter vi har sett de senaste gångerna är snarare undantag än ett trendbrott. Däremot har stöket inte minskat generellt, det har bara flyttat utanför arenorna och in till stan bland annat, säger han.

"Självrannsakan bland supportrarna"

Micke Berkesand tror även att inställningen bland fotbollssupportrarna har ändrats.

– Det är flera faktorer som var för sig är positiva och har gjort att det har blivit lugnare. Dels har arrangörerna blivit bättre. Men det har också har skett en viss självrannsakan bland supportrarna att det här drabbar klubben och den enskilde individen. Fler börjar tänka på konsekvenserna, att det kan bli svårt att få körkort och jobb till exempel, säger han.

Prioriterad fråga

Våldet och stöket i idrottssammanhang har blivit en allt högre prioriterad fråga för polisen och klubbarna.

De personer som får tillträdesförbud skrivs in i ett särskilt register som både polisen och klubben har tillgång till.

– Får vi misstankar vid entrén om att någon har tillträdesförbud kollar vi det mot registret. Men efterföljandet av det är generellt bra. Som regel försöker den som är avstängd inte att ta sig in, utan kanske samlas på en pub i stället och kollar på matchen där, säger Micke Berkesand.

Hur tror du det ser ut framåt?

– Jag hoppas att trenden fortsätter och att det blir ännu lugnare vid arenorna. Sen kommer folk fortsätta att träffas och slåss. Men jag hoppas att vi inom några år har uppnått ett annat läge med mindre pyroteknik och en bättre miljö, som av vissa kan uppfattas som ganska hård.

Så många har fått tillträdesförbud på Stockholms arenor hittills i år

17 april 2017: Derby AIK–Hammarby. 3 personer fick 6 månaders tillträdesförbud

15 maj 2017: Djurgården–IFK Göteborg. 3 personer fick 6 månader

22 maj 2017: Derby Djurgården-AIK. 1 person fick 6 månader

4 juni 2017: Derby Hammarby–AIK. 3 personer fick 6 månader

27 augusti 2017: Derby AIK–Djurgården. 3 personer fick 6 månader

10 september 2017: Derby Hammarby–AIK. 2 personer fick 6 månader

20 september 2017: Hammarby–IFK Göteborg. 2 personer fick 1 år respektive 1,5 år

24 september 2017: Derby Djurgården– Hammarby. 6 personer varav 3 fick på 6 månader och 3 på 1 år vardera

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.