Så många har skjutits med elpistol på Söder

För ett år sedan blev Södermalmspolisen en av få poliskårer i landet som på prov fick börja använda det nya vapnet elpistol. Halvvägs in i pilotprojektet anser man försöket, som stött på kritik, vara mycket lyckat.

  • Publicerad 11:53, 16 jan 2019

Det var i november 2017 som Södermalmsnytt deltog när drygt hundra spända Södermalmspoliser utbildades i hur man använder det nya vapnet elpistol i tjänsten. Södermalmsnytt fick själva smaka på hur det känns att få 50 000 volt rakt in i kroppen, och trots den starka smärtan och kritik från bland annat människorättsorganisationer, var känslan bland poliserna en övertygelse om att det nya vapnet skulle leda till en förbättring.

Detta då vapnet framförallt skulle användas i situationer med våldsamma drogpåverkade eller psykiskt sjuka personer, för att minimera skaderisken, enligt poliserna.

Här testar polisen nya elpistolen – på vår reporter

Under året som elpistolerna varit i bruk har de använts fullt ut, alltså avlossats så att pilar skjutits ut och hakat fast i en person som då fått en elstöt, 23 gånger på Södermalm. Elpistolen har använts i mildare form, genom att den hålls direkt mot kroppen, cirka 15-20 gånger. Enligt polis Krister Drakeklint har det varit befogat varje gång.

– Flera av situationerna har handlat om våldsamma beväpnade personer som varit i psykostillstånd, där det vanliga tjänstevapnet annars hade använts och orsakat större skada.

Använts på person i handfängsel

Han berättar att elpistolen också använts i mer "kontroversiella situationer", exempelvis då en person varit fängslad med handbojor – men ändå inte varit möjlig att få in i polisbilen.

– Det kan sticka i ögonen och låta tveksamt, men som polis vet man att det enda som fungerar för att få en person som kämpar emot in i en polisbil är att tillfoga ett stort mått av smärta. Med det kommer också en skaderisk. På det här sättet tvingas personen slappna av under den korta stund som krävs.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

TESTPILOT. Reporter Sophie Stigfur provade på att få en så kallad drivstöt av elpistolen i fjol. Foto: Erik Simander

Kritik har framförallt handlat om att polisen borde satsa mer på kommunikation istället för att introducera ytterligare ett vapen.

– Med tyngre beväpning får polisen svårare att bygga förtroende med utsatta grupper, sa Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, till tidningen i fjol.

Men Drakeklint menar istället att poliserna blir lugnare och därmed mer kommunikativa när de går in i stökiga miljöer, bara av vetskapen att de har elpistolen med sig.

Hoppas vapnet blir permanent

Den största farhågan bland poliserna själva har istället varit att det skulle bli knepigt att ha ytterligare ett val av vapen att ställning till i den akuta situationen, något som Drakeklint också nu menar är nackdelen.

– Det är klart tyngre med ytterligare ett vapen i bältet. Men det är också det enda problemet vi har upplevt. I övrigt ser vi enbart positivt på elpistolerna och min förhoppning är att de kommer bli permanenta när testperioden är över.

Ger krampliknande tillstånd

Södermalm är ett av fem lokalpolisområden i Sverige som använder elchockvapen i ett pilotprojekt mellan januari 2018-januari 2020. Sedan ska en forskargrupp utvärdera projektet, visar det sig lyckat kan elpistolen införas som nytt tjänstevapen i hela landet.

Elpistolen skjuter ut två sladdar med pilar som är kopplade till vapnets batteri. När pilarna fastnar på den skjutne överförs ström som går in i kroppen. Tillsammans med pilarna skjuts även pastellfärgad konfetti ut som säkerhetsåtgärd, för att polisen i efterhand inte ska kunna hävda att de inte använt vapnet.

Elchocken är smärtsam och ger ett krampliknande tillstånd som gör att den träffade faller ihop. För att slå ut benens muskler siktar man neråt på kroppen. Vapnet ska inte riktas mot ansiktet eftersom en träff i ögonen kan göra personen blind.

Visa merVisa mindre

Polisen på Södermalm är en av fem lokalpoliskårer i landet som just nu provanvänder det nya vapnet elpistol. Foto: Erik Simander