Aj. 2 100 parkeringsböter utfärdades i Upplands-Bro 2018. Foto: Mostphotos

Så många parkeringsböter delades ut i Upplands-Bro

Förra året skrev Upplands-Bro kommun ut 2 100 parkeringsböter. 952 000 kronor har det kostat parkerarna.

  • Publicerad 09:00, 2 feb 2019

Fick du parkeringsböter på hemmaplan under förra året? I sådana fall var det en av totalt 2 100 böteslappar som sattes på bilar runt om i Upplands-Bro 2018. Antalet parkeringsböter under förra året placerar Upplands-Bro på plats 68 i landet sett till antal parkeringsböter per invånare, enligt det digitala parkeringsföretaget EasyParks P-botsindex.

– Att det utfärdades 2 100 parkeringsböter i Upplands-Bro visar att det behöver bli enklare att parkera rätt. När kommuner använder smarta parkeringslösningar kopplade till mobilappar kan bilförare lättare både hitta lediga parkeringsplatser och förlänga parkeringstiden med hjälp av mobilen, säger EasyParks vd Anders Bäck.

Liten siffra i jämförelse

– Vi har parkeringsövervakning och avgifter på de centrala parkeringsplatserna. Många betalar men vissa kanske inte gör det, säger Linda Edgren, t.f. teknisk chef på Upplands-Bro kommun.

Men Upplands-Bros siffra är inte stor jämfört med till exempel Stockholms stads. Där skrevs omkring 565 000 parkeringsböter ut, vilket motsvarar mer än var tredje bot i Sverige under 2018.

– Det beror ju på hur karaktären på centrum ser ut och hur kollektivtrafiken fungerar. Vi har många som pendlar och det genererar ju inga parkeringsintäkter, säger Linda Edgren.

Förra året ökade antalet parkeringsböter som utfärdats av landets kommuner med sju procent, efter att ha legat relativt stilla de senaste åren, enligt EasyPark. Totalt skrev kommunerna i Sverige ut 1,6 miljoner parkeringsböter, till ett sammanlagt värde av 1,1 miljarder kronor under 2018.

Skulle köpa ledramp – visade sig vara hans

En man som blivit bestulen råkade hitta just den varan till salu på en köp & sälj-grupp i Bålsta. En man i 25-årsåldern är därför misstänkt för häleri.måndag 19/8 11:19

Två dagars festande; ett enda bråk

Håbo Festdag blev en välbesökt tillställning med kvällsparty för Håboborna i dagarna två. På lördagskvällen blev en man misstänkt för brott på festplatsen i Bålsta Centrum.söndag 18/8 10:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt