Ska dras om. Linje 549, som består av de självkörande bussarna, ska dras om och utvidgas framöver. Foto: Louise Bornhall

Så många reser med SL:s självkörande bussar

Drygt ett år har gått sedan de autonoma minibussarna började rulla i Barkarbystaden. Runt 78 resenärer per dag har nyttjat bussarna, och planen framåt är att linjen ska förlängas.

  • Publicerad 11:45, 12 nov 2019

Det var i oktober förra året som de eldrivna, autonoma bussarna började rulla i vanlig SL-trafik i Barkarbystaden. Under det första året reste drygt 28 700 passagerare med bussarna, alltså runt 78 personer per dag.

Bussbolaget Nobina hade inget uttalat mål vad gäller antal passagerare, men har sett en utveckling där antalet kollektivtrafikanter generellt har ökat i Barkarbystaden.

– De autonoma bussarna är ett komplement till den andra kollektivtrafiken, ett sätt för bussen att komma närmare dörren och på så vis ge en bättre service, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina.

I närtid är planen att linjen ska dras om, och gå längre norrut och söderut i Barkarbystaden. En exakt linjedragning är inte klubbad än, men planen är att bussarna ska gå närmare både fler bostäder och arbetsplatser, liksom att fler hållplatser ska tillkomma.

LÄS ÄVEN: Folktomt på SL:s nya förarlösa bussar

Bussvärd ombord

Förhoppningen är att trafiken med en ny linjedragning ska flyta smidigare, samtidigt som Nobina ökar hastigheten från runt 15 till 20 kilometer i timmen.

– Ett steg som ligger längre fram är att testa virtuella stopp längs med linjen, alltså att bussen kommer till dig istället för att du kommer till bussen, säger David Erixon.

En bussvärd kommer fortsatt att finnas på plats ombord, även om bussarna sköter det mesta för egen maskin. Det hela är ett samarbete mellan Nobina, Järfälla kommun och Region Stockholm.

LÄS ÄVEN: Nu kommer elsparkcyklarna till Järfälla

Stockholm Direkt