RÖSTNING PÅGÅR. I Stockholm går det att förtidsrösta mellan den 8 och 26 maj om man har röstkort och id-handling. (Det går bara att förtidsrösta en gång, men det går att ångerrösta på valdagen i sin egen vallokal.) Foto: Mostphotos

Så många stockholmare förtidsröstade i förra EU-valet

Idag börjar förtidsröstningen till Europaparlamentsvalet. Så många stockholmare valde att rösta i förtid förra gången det var EU-val.

  • Publicerad 07:57, 8 maj 2019

I förra EU-valet kom det in cirka 1,3 miljoner förtidsröster i Sverige, vilket motsvarar en dryg tredjedel av alla röster, enligt siffror från Valmyndigheten som Nyhetsbyrån Siren presenterar.

– Generellt kan man säga att förtidsröstningen ökar från val till val, säger Maria Nordström, valhandläggare på Valmyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

EU-valet 2019: Här kan du förtidsrösta i Stockholm

I EU-valet, till skillnad mot Riksdagsvalet, tycks det vara färre som tycker att det är viktigt att ta på sig finkostymen och rösta på själva valdagen, menar Maria Nordström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är också ett mer flexibelt samhälle där man förväntar sig att kunna göra saker på språng och när det passar, säger Maria Nordström.

Nästan 200 000. Inom Stockholm Stad förtidsröstade 193 717 personer 2014. Foto: Grafik: Nyhetsbyrån Siren (källa: Valmyndigheten)