MÅNGA OBSERVATIONER. Länsstyrelsen får in mängder med rapporter om vargar. Men att det blir som 2001, då en varg sprang över Västerbron, hör inte till vanligheterna. Foto: Mostphotos

Så många vargar har setts i Stockholm

Brottby, Dalarö och Bagarmossen. Vargrapporterna från Stockholm har varit täta senaste tiden. Vi har listat alla hittills i år.

  • Publicerad 11:45, 13 sep 2017

I måndags kväll uppgav en kvinna i Bagarmossen att hon mötte en varg under sin kvällspromenad med sin lilla chihuahua.

– Det var en varg. Och den var gigantisk, sade Anette Zetterlund till StockholmDirekt efter det hemska mötet. Hon var säker på att det rörde sig om en varg.

– Jag är från Norrland och har vistats en del i naturen, sade hon.

Mötte varg – i Bagarmossen

Trots att hon är säker på sin sak bemöter länsstyrelsen i Stockholm hennes observation med viss skepsis.

– Vår erfarenhet är att vargar är väldigt lätta att mista för andra djur. Vi kan dock inte säga någonting förrän vi har följt upp observationen, säger Björn Carlberg, biträdande enhetschef på länsstyrelsens naturvårdsavdelning i Stockholm.

Nya uppgifter om Vallentunavargen: "Någonting lockar den att stanna här"

Flera gånger tidigare i år har en varg setts i Södertörn och på Dalarö. Den vargen har med all säkerhet inte varit på besök i Bagarmossen.

– Nej, vi har personal nere i Södertörn nu som kan bekräfta att vargen är kvar där och inte flyttat upp till Stockholm, säger Björn Carlberg.

Varg på Västerbron

Även om det är föga troligt att vargar hänger runt i Stockholm har det dock hänt. 2001 sågs en varg först springa runt på Södermalm innan den tog Västerbron över till Kungsholmen och vidare bort mot Karolinska.

Polis och personal från Skansen följde efter vargen till ett skogsparti vid Ursvik, där den försvann. Troligen rörde sig då om en ung varghanne som försökte hitta kärlekslyckan i Stockholm i jakten på en hona.

– Egentligen är det inte jättekonstigt med vargar i Stockholm. De kan vandra väldigt långa sträckor, men tätbebyggelse brukar inte vara förstavalet. Vi får in massor med rapporter och observationer men det är sällan vi kan kvalitetssäkra dem, så det går inte att säga om det stämmer eller inte, säger Björn Carlberg.

VARGAR I 08-TRAKTEN

Hittills i år har 223 vargobservationer gjorts i Stockholms län

6 av dessa har skett i Stockholms stad

11 september 2017. Bagarmossen. Varg "stor som en bjässe" står vid kanten till Nackareservatet.

18 juni 2017. Dalarö. Varg springer längs väg ute på Dalarö.

10 maj 2017. Norra Djurgårdsstaden. En varg ses i Kontorsparken i Norra Djurgårdsstaden.

26 mars 2017. Hjorthagen. En privatperson rapporterar att det finns spår av en varg samt ett uppätet rådjur i Nationalstadsparken.

23 januari 2017. Västerort. En boende i Eneby tycker sig se en vargvalp.

OBS: INGEN AV FÖLJANDE OBSERVATIONER HAR KVALITETSSÄKRATS AV LÄNSSTYRELSEN.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.