I Foto: Deyan Georgiev

Så många vill hyra ut till nyanlända i Täby, Danderyd och Vallentuna

Projektet för att få fler privatbostäder att blir hem för nyanlända inleddes i september. Men hur har det egentligen gått?

  • Publicerad 14:38, 9 nov 2017

I september inleddes ett samarbete mellan Täby, Danderyd, Vallentuna, Norrtälje och Vaxholm för att få fler privatpersoner att hyra ut sina bostäder till nyanlända.

LÄS OCKSÅ: Taktiken för att få fler att hyra åt nyanlända

Intresset för att hyra ut till nyanlända har varit relativt stort sett till hur få som tidigare velat hyra ut.

– Innan hade vi cirka 40 stycken som var intresserade av att hyra ut, nu är det cirka 120 stycken som är intresserade, säger Johan Persliden, projektledare för arbetet.

Men trots att intresseanmälningarna har varit relativt många är det få som kommer att kunna hyra ut.

– I dagsläget är det totalt 31 personer som är intresserade av att hyra ut till nyanlända, varav 11 st har lett till att avtal tecknats eller ska tecknas, 63 personer har valt att antingen avtacka sig sitt intresse eller så har bostaden inte setts som optimal för kommunen, säger Johan Persliden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vill ha mer i hyra

– Det är många som har valt att inte teckna avtal på grund av hyresnivån. Personerna i fråga har velat ha en högre hyra än vad vi har kunnat erbjuda, säger Johan Persliden.

Den 31 januari 2018 avslutas projektet. Och då är målet att 40 nyanlända ska ha fått hyreskontrakt.

– Huruvida vi kommer uppnå målet kan jag inte säga i nuläget. Men i Täby är det tre bostäder som har förmedlats till nyanlända. I Vallentuna och Vaxholm rör det sig också om tre bostäder i vardera kommun som har gått eller kommer gå till nyanlända i och i Danderyd är det två bostäder har gått till eller kommer gå till nyanlända för tillfället, säger Johan Persliden.

Personer som valt att hyra ut har varit både yngre och äldre.

– Jag trodde att det skulle vara många äldre, men det är ganska blandat skulle jag säga. Det är allt från 30-åringar till pensionärer som hyr ut, säger Johan Persliden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Har hört av sig om kampanjen"

Åsikterna om projektet har överlag varit positiva, men det finns även de som menar att andra grupper i samhället åsidosätts.

– Ett tiotal personer ställde sig negativa till kampanjen och hörde av sig i början. Men det handlar dels om att personer har politiska åsikter som är negativt inställda mot invandring överlag, dels ett flertal som tycker att man inte prioriterar andra grupper i samhället som inte har bostäder, säger Johan Persliden.

Skulle du säga att projektet varit lyckat?

– Det är för tidigt att säga om det har varit lyckat eller inte. Vi vet inte vad resultatet kommer att landa i. Men det är otroligt bra för kommunerna att få extra plats för nyanlända, men svårt att se att det ska vara en av de tyngre lösningarna. I min mening kommer projektet inte vara den dominerande lösningen, säger Johan Persliden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15