- Det känns som att det går åt rätt håll, med insatser från staden och polisiär närvaro. Förra året var mycket lugnare än tidigare somrar, säger Stefan Thorsell, längst till vänster, som driver Texas Longhorn om hur området har varit sommartid. Foto: Karoline Montero Araya

Så maxad blir sommarens längsta gågata i sommar

Flera extra uteserveringar på gatan och en sprillans ny pop-up park. Nu öppnar stans längsta gågata i Hornsberg som ska skapa mer folkliv och minska buskörningen. Så här blir den.

  • Publicerad 19:28, 8 jun 2017

Sommar och sol är lika med folkanstormning i Hornsberg. I år kanske mer än någonsin tidigare. I veckan öppnar stadens längsta gågatu-satsning någonsin då Hornsbergs strand, från Elersvägen till Nordenflychtsvägen, ska möbleras om.

Här får Stockholm längsta gågatan i sommar

Nu kan vi berätta hur allt ska se ut.

I stället för asfalt kommer de flesta av krogarna att flytta ut i gatan med större uteserveringar, dessutom väntar blommor och bänkar som ska bjuda in till skönt häng.
Framför Moa Martinsons torg, från Lindhagensgatan till Pär Lagerkvists gata, skapas dessutom ett helt trafikfritt kvarter där bilar är portade.

Där ska lastpallsmöbler, konstgrästäckta pallar planteringar och trädlådor ställas ut.
Bland de vi pratar med i området är tongångarna förväntansfulla och positiva.

- Jag tror det kommer bli riktigt bra, som på Rörstrandsgatan. När det är vackert väder brukar jag hänga här och det kan säkert bli oftare nu, säger Bart Bremer som bor vid S:t Eriksplan som är på besök med vännen Peter Hofman.

Här får Stockholm längsta gågatan i sommar

- Det blir jättehäftigt och mer sommarkänsla. Det har varit mycket trafik här och nu blir det kanske lugnare och det känns jättebra. Det är härligt att det kommer hit mycket folk, säger Linda Kvarnström som bor i området.

Även bland krogarna är förväntningarna höga.

- Det kommer bli jättehäftigt tror jag. Det stora tycker jag är att det förhoppningsvis får bort buskörningen i området, sedan säger inte jag såklart nej till 36 extra sittplatser i solen. Det här är en redan väldigt levande stadsdel på sommaren, det här är ett unikt läge som känns som medelhavet, så jag tror att det kommer bli riktigt nice, säger Stefan Thorsell som driver Texas Longhorn i Hornsberg.

För även om området har blivit extremt populärt de senaste åren har det också för med sig en del problem, framförallt buskörning längs gatorna. Det är något som staden och polisen nu hoppas komma åt med den nya satsningen

Däremot ser det inte ut att bli några farthinder på Lindhagensgatan, som utlovades förra året och som polisen vill ha. Trafikkontoret vill avvakta detaljplanen för bostäderna vid bussdepån innan de bygger om gatan. Nytt bud är till nästa sommar.

Även i år kommer polisen samarbeta med sjöpolisen, kustbevakningen och staden för att skapa lugn i området.

-  Vi kommer följa utvecklingen nu i och med gågatan så får vi se vad som krävs. Vi kommer ligga på kring hur man utnyttjar vattenkanten, att man inte kan lägga till eller till exempel bedriva verksamhet som att hyra ut vattenskoter utan tillstånd. Vi ska ha mera koll där, säger Peter Enell, kommunpolis.

Bart Bremer och kompisen Peter Hofman tror gågatan blir ett lyft. Foto: Karoline Montero Araya

Sommargågatan i siffror

12 juni till 26 september är Hornsbergs strand en sommargågata.

44 p-platser försvinner under perioden. Handikapp-platserna kommer dock att finnas kvar. Kollektivtrafiken påverkas inte överhuvudtaget.

Detta ska placeras ut, bland annat.

20 betonglejon

20 Pelargonpelare

4 Gudltacka-soffor

2 Guldtacka-bänkar

3 Trädlådor med träd

2 Målade cykelparkeringar

1 pop-up park

1 trafikfritt kvarter

Här, framför Moa Martinsons torg, blir det ett helt trafikfritt kvarter där inga bilar får köra. Foto: Karoline Montero Araya

Detta gäller på gågatan

På en gågata gäller följande:
Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart.
Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser.
Fordonsförare har väjningsplikt mot gående.
På en gågata får motordrivna fordon inte föras annat än för att korsa den. Sådana fordon får dock föras på gågator om det behövs för
varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan,
transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan,
transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan, eller
transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Peter vill rädda alperna – bestiger 82 berg

Nyheter Kungsholmsbon: "Hittills har vi tagit oss 30 000 meter i höjd" En galen resa för klimatet. Det är vad Peter Sandahl är ute på. Snart är han halvvägs på sitt 100 dagar långa äventyr.söndag 17/6 18:32

Bortglömd marionettvagn åker på turné

Nyheter Här hittar du den i sommar En robotbebis, ett får med ett öga och en nalle. Tillsammans utgör de nytillverkade marionettdockorna huvudkaraktärerna i Östermalmsbarnens egenskrivna pjäs "Kull i skogen". I veckan fick "de" spela...söndag 17/6 9:00