Vandraren... har överallt att gå. Och friluftsdyrkaren Anton Levein väljer ofta Sörmlandsleden och skogarna i Botkyrka och Huddinge. Foto: Claudio Britos/privat

Så maxar du den lokala vildmarken

Allt du behöver är en sovsäck och ett liggunderlag – och kanske lite käk. Naturupplevelsen har du runt hörnet. Friluftsentusiasten Anton Levein ger oss alla sina bästa tips för att sova ute på Södertörn.

  • Publicerad 08:00, 8 jul 2019

Bor du i Stockholms yttre förorter har du aldrig långt till närmaste skog. Du kan ta dig från betongen till en sovplats bland träd och mull på under en timme. Ofta är det enklare än man tror. Det finns många uppställda vindskydd, eldstäder och ibland till och med färdiga travar med ved.

Anton Levein är friluftsentusiast och ursprungligen från Värmland. När vi når honom på telefon från Kebnekaises fjällstation. Han är just nedkommen från sydtoppen.

– Vädret var lite skakigt med vind uppemot 20 sekundmeter över Björlings glaciär och sydtoppen, men jag försökte hålla huvudet kallt och fatta medvetna beslut. Kom ner hyfsat torr och varm, knepet är att hålla sig i rörelse, säger han.

När han är hemma i Stockholm är det skogarna i Huddinge och Botkyrka som lockar. Han är en flitig vandrare på Sörmlandsleden.

Vilka är dina bästa platser för övernattning?

– Det finns ju en rad bra vindskydd och tältplatser i Paradiset i Huddinge. Där finns det ett gäng sjöar och väldigt fina vindskydd. De kan jag rekommendera. Sen finns det flera lättillgängliga runt Lida friluftsgård. Vissa ligger väldigt nära skidbackarna, där får man räkna med att det rör sig en del folk. Men någon kilometer från Lida österut på Sörmlandsleden finns en liten topp, där är det lite lugnare.

Förbud? Se till att ha koll på vad som gäller för eldning innan du ger dig ut. Foto: Claudio Britos

Som klättrare vill Anton också rekommendera Häggstaklippan.

– Det är svensk uteklättringsvagga. Man har klättrat där sedan 30-talet. Det finns grillplatser och jättefina ställen att slå upp tält på och utsikten är fenomenal med Stockholmsmått mätt.

Vad måste man ha med sig när man beger sig ut?

– Ett liggunderlag och en sovsäck är det viktigaste. Sen beror det lite på vad man har tänkt sig. Förmodligen vill du ha med dig käk och då är det bra med någon typ av stormkök. Det är alltid bra med bra skor som håller dig torr om fötterna. Tält är alltid bra. Sen är man redo.

– Det svåra med Stockholm är att om drar ut under högsäsong när det är varmt och härligt, då är vindskydden ofta besatta. Ofta är det barnfamiljer och då kanske man känner att man tränger sig på deras trevliga stund.

Vad gör du då?

– Jag ser till att alltid ha en backup-plan. Om det är en myggfri dag så tar jag en liten tarp, alltså en liten presenning som jag ställer upp med två vandringsstavar. Det blir lättare och billigare, men kan vara lite läskigt om man inte är van vid att vara i naturen på natten utan något som omsluter en. Annars kan man ta med sig ett tält eller i värsta fall åka hem och sova.

9 000 år. I Flemingsbergsskogen har den gamla tallheden varit relativt orörd i 9 000 år. Foto: Claudio Britos

Det här gäller:

Tälta får man enligt Allemansrätten göra under något dygn, så länge det bara rör sig om några få tält. Du får inte störa markägaren eller skada naturen, så tänk på att inte sätta upp tältet för nära ett bostadshus eller på betesmark, jordbruk eller planteringar.

I nationalparker och naturreservat finns det ibland undantag från Allemansrätten. I Botkyrka finns nio naturreservat.

– För tältning är tumregeln att allemansrätten gäller, även i naturreservaten. Det vill säga, man får tälta två nätter i följd. När man kommer fram till reservaten finns det skyltar med information om de särskilda regler som gäller just där, säger Jonathan Kearney som är naturvårdare i Botkyrka kommun.

I vindskydd kan man övernatta gratis. Här är det först till kvarn som gäller, så det är en bra idé att vara tidigt på plats.

I Lida finns två vindskydd, båda i anslutning till Sörmlandsleden som passerar förbi.

I Vinterskogen finns det också två vindskydd. De ligger mitt inne i skogen men är markerade på detaljerade kartor över reservatet.

I Stora träsket finns ett vindskydd. Det ligger intill Grödingeleden så är lätta att hitta.

I Lida, Vinterskogen och Stora träsket finns det iordningställda grillplatser där man kan elda. Där fylls det också på ved uniefär varannan vecka, men inte när eldningsförbud råder.

– Övriga reservat är mera vildmark. Och där avråder jag från att göra upp eld under sommarmånaderna. Där är det stormkök som gäller, säger Jonathan Kearney.

Visa merVisa mindre