HÖGSÄSONG. Här är mäklarnas egna bästa tips för att maxa din bostadsförsälkning. Foto: Mostphotos

Så maxar du värdet på bostaden i vår

Stort utbud, kräsna spekulanter och en avvaktande marknad. Här är mäklarnas bästa tips för att nå igenom bruset och maxa värdet på din bostad vid en försäljning i vår.

  • Publicerad 07:44, 25 apr 2019

Emma Holst, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Kungsholmen: Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Emma Holst, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Kungsholmen:

Var ute i god tid. På den marknad som råder kan bostadsaffärerna ibland ta lite längre tid. Ge mäklaren tid att bearbeta potentiella kunder redan innan din bostad läggs ut till försäljning. De bostäder som säljs till högsta slutpriser idag förmedlas ofta redan innan den ordinarie visningen.

Vårstyla din bostad. Att visa bostaden från sin bästa sida höjer ofta slutpriset. Till vårens trender hör en blandning av växter, textil och läderdetaljer.

Handplocka fotografen. Bra bilder lockar ofta fler besökare till en visning.

Välj rätt fastighetsmäklare. En påläst mäklare som har goda kundomdömen och kunskap om såväl föreningen som området kan på ett bra sätt förklara fördelarna med just din bostad och vårda relationer med spekulanterna på bästa sätt.

Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Kungsholmen Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Kungsholmen:

Förbered bostaden i god tid om du tänkt sälja inom det närmaste året. Då kan den läggas ut för kommande försäljning och fånga intresset i god tid. Förutom att du har försprång ökar sannolikheten att hitta en träff direkt.

Stajla bostaden. Oavsett om du har en villa eller en lägenhet är stajling a och o för att skapa optimala förutsättningar. Ta bort foton och andra privata ägodelar. Ljust och fräscht är fortfarande det som gäller.

Boka en fotografering så snart du kan. Vår och sommar är optimalt för att få bra bilder till prospektet. Passa på att fota allt som är grönt, särskilt om du har blommande körsbärsträd, även om du inte har tänkt sälja förrän 2020.

Planera noga så du tajmar när folk är hemma. Våren är full med röda dagar när många reser bort, vilket kan påverka försäljningspriset. Med lite god planering går det att undvika.

Var flexibel som säljare och var beredd på att kunna ha privatvisningar för nya spekulanter vilken dag som helst i veckan. Det gäller alltså att ha städat 24/7.

Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare och franchisetagare för Fastighetsbyrån Södermalm. Foto: Fastighetsbyrån

Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare och franchisetagare, Fastighetsbyrån Södermalm:

I rådande marknad är det jätteviktigt att vara förberedd med sin annons så att man som mäklare kan arbeta aktivt med kunder under ett tidigt stadium och inte bara förlita sig på annonsen på Hemnet.

Arbeta med en mäklare som du har stort förtroende för och som säljer mycket i ditt område. Så som du upplever mäklaren upplever även dina köpare mäklaren.

Det klassiska men fortsatt en av det viktigaste sakerna att tänka på är att lägenheten är ordentligt städad.

Styla lägenheten så att det känns som ett hem. Kunder väljer lägenhet med både hjärta och hjärna och det är därför viktigt att det finns en hemtrevnad. Många säljare har en tendens att plocka bort för mycket saker så att lägenheten tappar sin personlighet.