KULÖR GER KULOR. Att måla om lägenheten kan öka värdet rejält. Foto: Mostphotos

Så maxar du värdet på din bostad

En ny undersökning visar vad det är som är det mest kostnadseffektiva åtgärden att göra innan en lägenhetsförsäljning.

  • Publicerad 09:00, 16 jun 2019

Att ta in stylister som pimpar din lägenhet med kuddar och limefrukter har i många år varit populärt inför lägenhetsförsäljningar.

Men det finns andra knep för att få andra personer att gilla din bostad.

En ny undersökning av Sveriges Färg och Limföretagare (SVEFF), visar att det kan vara ett smart drag att hyra in en målare.

Utökade amorteringskravet sågas i ny rapport

Sju av åtta fastighetsmäklare i undersökningen menar att folk är mer benägna att köpa en bostad som är nymålad.

– Om man har en begränsad budget innan försäljning är ommålning ett perfekt alternativ. Faktum är att bara för ett par tusenlappar kan man måla om många väggar och rum, och det gör en otroligt stor skillnad för slutpriset. Ljusa färger kan få ett rum att kännas större och en oväntad färgklick gör ju att rummet blir ihågkommet, säger Olof Holmer, vd för SVEFF.

Bostadsrätter säljs snabbare i Stockholm

Majoriteten av de tillfrågade mäklarna menar även att val av rum i samband med ommålning har stor betydelse i säljtider. Majoriteten av de tillfrågade mäklarna tycker att hallen är det viktigaste rummet. Det är det första och sista rum man ser vid en visning. Även vardagsrummet är viktigt att fokusera på. Det är bostadens hjärta och där man ofta tillbringar mycket tid.

– Genom att följa de aktuella inredningstrenderna kan man enkelt öka bostadens värde. I vår har vi sett att färgerna grått och beige är populärt på väggarna, något som även kommer stanna fram mot höstkanten. Vi brukar rekommendera neutrala färger i vardagsrum, kök och sovrum men lite mer färg i barnrum, säger Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

FÄRGTIPS

✓ Fokusera på ljusa och neutrala färger.

✓ Prioritera att måla om hallen och vardagsrummet.

✓ Våga ha en färgklick vilket får besökaren att komma ihåg objektet.