"Leif hade en fantastisk förmåga att engagera, han var generös och omtänksam och lämnar ett stort arv i det lokal Centerpartiet, säger Göran Eriksson (C), som kände Zetterberg sedan skoltiden. Foto: Bengt Johansson

Så minns vi Leif Zetterberg

Göran Eriksson lärde känna Leif Zetterberg redan då de gick i skolan. – Leif var en entreprenör ut i fingerspetsarna, säger Göran Eriksson.

  • Publicerad 18:55, 13 nov 2019

Det första Göran Eriksson tänker på med Leif Zetterberg är engagemanget, förmågan att driva igenom det han strävade efter.

– Många kanske såg Leif som hård, och visst kunde han vara det, men han var också enormt generös och tog hand om familjen och sina närmaste på ett fantastiskt sätt.

Hur kändes det att få beskedet att han gått bort?

– Tråkigt, jobbigt. Vi har känt varandra så länge. En sak jag tänker på när det gäller Leif är hur han kunde skilja på sak och person. Han kunde ha hårda debatter i en sakfråga, men utanför den var han god vän med den han diskuterade med.

Vilket arv lämnar han inom Centern i Håbo?

– Jättestort. Bara som ett exempel är ju den nya översiktsplanen som är på väg att gå igenom något han drev igenom. Det är en jättestor förlust att Leif inte är med oss längre.

Kommunalrådet i Håbo, Lotta Grahn Elg (M), har tårar i rösten då hon minns Leif Zetterberg:

– Det känns tungt, väldigt tungt. Man ska inte behöva sitta på den här stolen och ta emot två så tunga besked på så kort tid. Först Carina Lund och nu Leif, båda i samma ålder, det är fruktansvärt, fruktansvärt.

Hur var det att jobba med honom?

– Som vice ordförande var han ett underbart bollplank i både stora och små frågor. Han kommer att vara så otroligt saknad.

Hur minns du honom som person?

– Han hade alltid ett stort engagemang och ett stort hjärta. Han var bestämd, visste vad han ville och vilka vägar man skulle ta och han saknade aldrig argument.

Är det något du vill tillägga?

– Vila i frid Leif.

Oppositionsrådet Agneta Hägglund (S) har haft många debatter med Leif Zetterberg genom åren. Hon berättar om en stor saknad idag:

– En saknad, en tomhet, det blir tomt utan honom här, men mest tänker man ju på familjen och hans nära anhöriga.

Hur minns du honom?

– Kunnig, pragmatisk, duktig på det han gjorde. Social, trevlig att umgås med.

Ni hade olika politiska åsikter?

– Ja, så var det, men vi kunde ändå alltid komma bra överens, säger Agneta Hägglund.

Solveig Zander, Enköping, är riksdagsledamot för Centern. Hon säger:

– Ingen kan fylla tomrummet efter Leif, han hade ingen tjänst i riksdagen och han ville inte synas, men han hjälpte oss och stöttade oss i mycket och han hade ett enormt kontaktnät, när man var med Leif träffade man alltid folk som verkligen hade något att säga till om.

När möttes ni första gången?

– När jag började i politiken var han en av de första som diskuterade olika frågor med mig. Han var ordförande i byggnadsnämnden i Enköping då.

Ni gick en hård kamp om personröster för att få en plats i riksdagen 2006, hur var det?

– Det fanns en enda plats och det är klart att vi gick en kamp, även om vi hade helt olika väljargrupper, men det var hela tiden en ärlig kamp. På ett sätt var det tur att jag vann med några få röster, för han blev en fantastisk statssekreterare, det hade jag aldrig kunnat bli, så vi var två som kunde bidra då.

Vad tänkte du när du fick dödsbeskedet?

– Sorgligt. Främst går tankarna till familjen förstås. 

Leif Zetterberg avliden.

Från nätet:

Anna-Karin Hatt, nuvarande VD och koncernchef för LRF, skriver om sin föregångare:

"Leif var i sanning en samhällsentreprenör, verksam på så många fält. När jag efter statsrådstiden tog klivet till Almega, och rollen som VD för den organisationen, vem var en av de första som då dök upp, om inte Leif? Den gången djupt engagerad i utvecklingen av svensk och europeisk spårtrafik och järnvägsinfrastruktur och en varm förespråkare av höghastighetståg, framsynt som han ofta var.

Jag är djupt tacksam över att ha fått lära känna och en tid ha fått jobba nära Leif. Må han få den vila och frid han så väl förtjänar, efter den sjukdom han kämpat mot.

Mina varmaste omtankar till familjen och de som stod Leif närmast."

Erik Weiman (M), ordförande i Regionfullmäktige: :

"En av de klokaste, renhårigaste och mest sympatiska personer jag haft förmånen att verka med i politiken har gått bort.
Leif Zetterberg var statssekreterare för infrastrukturfrågor när Citybanan skulle byggas. Vi möttes flera gånger för att lösa gemensamma problem, alltid i god anda även när intressena var olika.
Under senare år vet jag hur mycket Leif betydde för en konstruktiv dialog i hemkommunen Håbo.
Tack för att jag fick lära känna dig, Leif. Du förblir en förebild. Vila i frid."

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt