Många skattekronor. I Danderyd är det vanligt med inkomst av annat än förvärvsarbete. Foto: Most Photos

Så mycket betalar Danderydsborna i kapitalskatt

Skatten från privatpersoner för kapitalinkomster fortsätter att öka. För inkomståret 2017 skattade Danderydsborna mest i Sverige, med 87 000 kronor per invånare.

  • Publicerad 09:56, 17 jan 2019

Rikssnittet för statlig kapitalinkomstskatt låg på 9 700 kronor per person för deklarationsåret 2018, vilket gäller inkomster under 2017. Malåborna skattade minst med 1 900 kronor per invånare, medan vi i Danderyd beskattades med 87 000 kronor per invånare.

Rikssnittet för kapitalinkomstskatt låg på 9 700 kronor per person för deklarationsåret 2018.

Den totala inkomstskatten på kapital i Sverige var drygt 98 miljarder kronor, enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Det är en ökning med 6,5 procent jämfört med 2017. Förra året var en rekordnotering och nu har det ökat ännu mer, säger Johan Åhman, statistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Vad är då kapitalinkomstskatt? Enligt Skatteverket räknas inkomst av kapital som inkomster och utgifter som inte kan hänföras till näringsverksamhet eller tjänst. Det kan till exempel vara uthyrning av privata tillgångar, utdelning på aktier, vinst vid försäljning av tillgångar och ränteutgifter. Endast fysiska personer (privatpersoner och dödsbon) beskattas för inkomst av kapital. Överskott av kapital beskattas med en statlig skatt på 30 procent och vid underskott medges skattereduktion.

 

Täby FC i final i Globen – för första gången

Nyheter "Det är fantastiskt roligt att motbevisa alla" Täby FC gjorde det omöjliga och slog oslagbara Iksu i sista semifinalmatchen i högsta ligan i innebandy. Nu väntar en tuff finalmatch.tisdag 23/4 17:08

Rasmus från Kårsta har Sveriges tredje snyggaste epa

Nyheter Vann pris på stor fordonsmässa När de snyggaste epa-traktorerna skulle utses på Skandinaviens största bil- och mc-show i helgen kom epan som Kårstabon Rasmus Åkerberg byggt på tredje plats.tisdag 23/4 16:38