KLIRR I KASSAN. Botkyrka får 96 miljoner kronor av de 20 miljarderna som regeringen presenterade under torsdagsmorgonen. Foto: Albin Tingstedt

Så mycket får Botkyrka av statens miljardpaket

I dag presenterade regeringen ett stort stödpaket på 20 miljarder till landets kommuner och regioner. Enligt kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) kommer pengarna att användas till äldreomsorgen – och en särskild covid-19-fond.

  • Publicerad 13:28, 2 apr 2020

Under torsdagsmorgonen samlade regeringen och samarbetspartierna C och L till presskonferens där man presenterade att skjuta till extra miljarder till landets kommuner och regioner för att klara coronakrisen.

Totalt rör det sig om ett tillskott på ytterligare 15 miljarder kronor i krispengar. För Botkyrkas del innebär det ett tillskott på 96 miljoner kronor.

Beskedet välkomnas av kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin (S).

– et är glädjande att regeringen ger detta konkreta besked. Det gör att vi kan fortsätta jobba vidare med vårt huvuduppdrag, som är att begränsa smittspridningen av covid-19, och då med minskad oro för den ekonomiska baksidan av krisen, säger hon.

Covid-19-fonden

Pengarna kommer att läggas i en särskild fond som ska stötta upp de ökade kostnaderna, minskade skatteintäkterna och eventuella framtida utgifter som inte går att kalkylera i nuläget till följd av coronaviruset.

– Det här möjliggör att vi inte kommer behöva säga upp folk för att hämta hem en budget i balans när det här är över. Det möjliggör också att vi kan ta in fler anställningar till vård- och omsorgen, säkerställa skolan och omsorgen för äldre.

Ingen smitta på äldreboenden

Ännu har inte coronaviruset tagit sig in på kommunens äldreboenden, och kommunen arbetar febrilt med att det ska förbli så. Fokus ligger också på att införskaffa skyddsutrustning till vården och omsorgen och att anställa personal.

Men man förbereder sig ändå på det värsta. Just nu pågår ett arbete med att utbilda kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterskor i att kunna genomföra tester för coronavirus, både på personal och på Botkyrkabor inom äldreomsorgen.

– Det ger oss en bättre möjlighet att hantera och vara helt säkra på vilka som har smittan. Just nu är det bara sjukvården som testar symptom. Vi vill kunna testa inom äldreomsorgen och på äldreboenden också. Nu möjliggörs det, vilket är väldigt bra för att hindra smittspridningen, säger Ebba Östlin.