Avgår. Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (L) avgår efter 21 år i politiken. Foto: Stockholms stad

Så mycket får Lotta Edholm efter sin avgång

Lotta Edholm (L) slutar efter 21 år i Stockholmspolitiken. Men hon går inte lottlös. Enligt Stockholms stad har hon rätt att få ut 64 000 kronor i månaden i visstidspension tills hon fyller 65 år om hon inte hoppar på något nytt uppdrag.

  • Publicerad 20:00, 9 jan 2020

Det var på onsdagen som Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (L) meddelade att hon lämnar sin borgarrådspost och drar sig tillbaka från politiken efter 21 år i tjänst.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (L) avgår

Närmast väntar ett uppdrag med ett statligt utredningsarbete hon tilldelades i höstas – vad som händer efter det vet hon däremot inte. Men klart är att hon inte går lottlös om något nytt inte skulle dyka upp.

Enligt stadsledningskontorets beräkningar har Lotta Edholm, som fyller 55 år om en månad, rätt att få 64 000 kronor i månaden i visstidspension till och med att hon fyller 65 år. Detta då hon har varit förtroendevald längre än tre mandatperioder och har fyllt 50 år.

– Den gäller fram till 65 års ålder. Efter det får man ta ut sin vanliga pension, säger Anita Lidberg, personaldirektör vid stadsledningskontoret i Stockholm.

Samordnas med andra inkomster

Visstidspensionen regleras enligt bestämmelserna för Pensioner för borgarråd och förtroendevalda, PBF, och motsvarar cirka 50 procent av den månadslön om 125 100 kronor som Edholm i dag har registrerad hos staden.

Dock görs avräkningar från annan förvärvsinkomst eller ersättningar under utbetalningstiden, om sådana dyker upp.

– Den ska samordnas och minskas med eventuell förvärvsinkomst eller sjukersättning. Den upphör också om man på nytt innehar uppdrag med pensionsrätt, säger Anita Lidberg.

Inga planer på att gå i pension

Lotta Edholm uppger dock att hon inte för avsikt att dra sig tillbaka. Efter att utredningsarbetet är avslutat står hon till arbetsmarknadens förfogande, meddelar hon.

– Jag hoppas att jag kan hitta ett jobb där man kan dra nytta av mina kunskaper inom politik, ledarskap och krishantering. Det har jag efter mina 21 år blivit rätt duktig på, säger Lotta Edholm till StockholmDirekt.

Men om det inte blir något nytt jobb har Lotta Edholm rätt att plocka ut närmare 7,7 miljoner kronor i visstidspension fram till hon fyller 65 år.