Coronastöd. Under måndagen fick idrottsföreningar i Sverige stöd från Riksidrottsförbundet. Friidrottsklubben fick 37 000 kronor - men sökte mellan 700 000 och 800 00 kronor, meddelar Thomas Waldetoft. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle). Foto: Michael Folmer

Så mycket får Sollentunaidrotten i stöd

Riksidrottsförbundet beviljar ett coronastöd på 474 000 kronor till idrottsföreningar i Sollentuna. Samtidigt meddelar Turebergs friidrottsklubb att stödet till deras förening inte kommer att räcka.

  • Publicerad 16:40, 16 jun 2020

Sedan coronapandemins utbrott har idrottsföreningarna fått ställa in tävlingar, matcher, träningsläger och andra arrangemang. En stor förlust för många föreningar som är beroende av intäkter från verksamheterna och att idrotten håller igång.

Under måndagen kom Riksidrottsförbundet med besked om vilka idrottsföreningar som beviljas coronastöd. Stödet finansieras med ett stödpaket från regeringen på cirka 500 miljoner kronor. I Sollentuna får föreningarna dela på 474 000 kronor.

Besviken friidrott

En av Sollentunas största föreningar, Turebergs friidrottsklubb, får ett stöd på 38 000 kronor. Thomas Waldetoft, ordförande i klubben, menar att det inte på långa vägar täcker upp för de förluster som föreningen väntas få under och efter coronakrisen.

– Vi är besvikna på att det inte blev mer. Vi har haft ett väldigt stort bortfall de här första tre månaderna. Vi hade räknat med mer pengar än det blev, och det är en besvikelse, säger Waldetoft.

Friidrottsklubben har drygt 1200 medlemmar. Under den gångna helgen var det tänkt att föreningen skulle samordna Sollentuna Atheltic Youth Open, som brukar dra drygt 3000 personer, och underhålla klubbens kassa.

– Vi har räknat med att under den här säsongen så tappar vi intäkter på cirka 1,8 miljoner. Naturligtvis gör vi också besparingar, med permitteringar, och det har inte varit några kostnader för startavgifter till tävlingar under våren. Men det blir ändå ett stort bortfall.

Avslag för basketklubb

Störst stöd i Sollentuna får Badmintonsällskapet, på 207 000 kronor. De meddelar att pengarna kan täcka upp efter en del av bortfallet efter sommarens inställda tävlingar. Sollentuna Slalomklubb får 62 000 kronor och Sollentuna Hockeyclub 77 000 kronor.

Viby Basketklubb är den enda föreningen i Sollentuna som fick sin ansökan avslagen.

– Jag fick beskedet igår kväll. Jag vet faktiskt inte själv varför, utan får återkomma om det, säger Eva-Lotta Sandberg, ordförande för Viby Basket.

Viby Basketklubb är den 18:e största basketklubben i Sverige, med strax över 400 medlemmar. Sandberg menar att det uteblivna stödet inte kommer att slå hårt – men att det kommer kännas.

– Det är ingen stor förlust, men vi är inte heller en förening med en stor ekonomi. Det kommer inte påverka några av våra anställda, men det kommer som sagt att innebära mindre pengar till klubbens ungdomar under nästa säsong, säger hon.

Kommunalt stöd

Utöver centralt stöd från Riksidrottsförbundet har kommuner i Sverige gått in för att stötta sina föreningar. Bland annat Sollentuna kommun. Thomas Waldetoft berättar att de har fått hyresbefrielser under ett kvartal för 2020, av kommunen.

– Det är trots allt en bra gest från kommunen, och det underlättar lite för oss. Men nej, det kommer inte räcka på långa vägar, säger han till SollentunaDirekt.

Riksidrottsförbundets coronastöd till Sollentuna

Sollentuna Badmintonsällskap   207 000 kr  

Viby Basketklubb Ansökan avslagen

Sollentuna Kampidrottsförening och TC   7 000

Turebergs Friidrottsklubb   38 000

Sollentuna Golfklubb   42 000

Sollentunagymnasterna   27 000

Sollentuna Handbollklubb   4 000

Sollentuna Hockeyclub   77 000

Sollentuna Ridklubb   36 000

Överby Hästsportförening   12 000

Turebergs Simklubb   17 000

Sollentuna Slalomklubb   62 000

Sollentuna Kraftsportklubb   12 000

Sollentuna Volleybollklubb   33 000

Totalt: 474 000 kronor

Källa: Riksidrottsförbundet

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Häktad för kvinnofridskränkning får 180 000 kronor

Nyheter Frikändes efter tre månader i häktet En Sollentunabo frikänns för grov kvinnofridskränkning och får 180 000 kronor i ersättning. Kvinnans berättelse kunde inte styrkas i utredningen, enligt tingsrätten.fredag 14/8 11:30

Falsk polis stal bankkort från äldre i Väsby och Sollentuna

Nyheter 35-åring döms till två års fängelse för grova bedrägerier En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerier mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.onsdag 12/8 12:52

Sollentunabor hjälper varandra under corona

Nyheter "Det fanns ett akut behov av hjälp" Ett halvår har gått sedan coronavirusets spridning startade. Administratör för gruppen "Coronahjälpen i Sollentuna", Linn Wågberg, berättar att många vill hjälpa till under krisen.onsdag 12/8 8:30
Stockholm Direkt