Anna König Jerlmyr, Finansborgarråd (M) i Stockholms stad är tacksam för bidraget men har svårt att se det räcka särskilt långt. Foto: Sacharias Källdén

Så mycket får Stockholm av miljardpaketet

Ett historiskt stort stödpaket till Sveriges kommuner och regioner presenterades under torsdagsmorgonen. Stockholms stad ska använda sin del till att stärka vårdarbetet och ekonomin.

  • Publicerad 17:07, 2 apr 2020

Under torsdagsmorgonen meddelade regeringen under en presskonferens att de skjuter till ytterligare 15 miljarder kronor till Sveriges kommuner och regioner 2020 för att hantera krisläget. Sedan tidigare har regeringen beslutet om ett tillskott på 5 miljarder. Totalt blir det alltså 20 miljarder extra för kommunerna och regionerna.

Under 2021 och 2022 tillkommer även 12,5 miljarder för att det ska finnas en möjlighet att planera mer långsiktigt.

Stockholms stad kommer förutom en halv miljard som man blivit lovade i tidigare stadsbidrag nu få ytterligare en miljard till sin budget 2020.

– Det är ett välkommet bidrag till kommunerna men vi har en svår situation framåt, säger Anna König Jerlmyr, (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Räcker inte

Med höga utgifter samtidigt som framtiden vittnar om stora luckor i planerade skatteunderlag menar finansborgarrådet att även om bidraget uppskattas så räcker de knappast för att täcka upp helt.

– Vi har högre kostnader än vanligt för att rekrytera och stärka personal i vården men även andra verksamheter som är tyngda av sjukdomsfall. Vi har även större materiella kostnader, så det vi vill göra nu är att mildra för de negativa effekterna som kommer av att konkurser och varsel ökar. säger Anna König Jerlmyr. Hon fortsätter:

– Det är helt klart en tvärnit i svensk ekonomi som skapar ett vikande skatteunderlag. Hur mycket det handlar om får vi vänta och se, men jag är övertygad om att det handlar om betydligt högre belopp än vad vi nu får i bidrag, säger hon.

Vädjan till regeringen

Det finansborgarrådet önskar från regeringen är en fortsatt intensifiering av arbetet med stödpaket för att stärka vården, stimulera ekonomin och inte glömma bort bostadsmarknaden. Anna König Jerlmyr hoppas även på att regeringen ser över den utjämningspolitik som råder idag.

– Stockholm betalar idag fem miljarder kronor i utjämningsskatt, en tiondel av vår budget. De pengarna skulle behövas här och nu. Det vi vill fokusera på är att mildra virusspridningen och hantera ekonomin, säger hon.