Så mycket har en Håbovilla ökat i pris

Villapriserna i Håbo har fullkomligt rusat iväg de senaste fem åren. Men nu ser Bålstamäklare att marknader börjar bli lugnare.

  • Publicerad 15:03, 12 sep 2017

Snittpriset på en villa i Håbo har stigit de senaste fem åren. Och prisökningen har varit drastisk. Det visar statistik från Mäklarstatistik som Fastighetsbyrån beställt. Statistiken visar prisutveckling från 2012 till 2017.

I Bålsta har snittpriset för en villa stigit med 1 225 950 kronor sedan 2012. Det motsvarar en prisökning i procent på 52 procent.

– Det är otroligt mycket. Men samtidigt har det aldrig varit billigare att låna pengar än vad det är idag samtidigt som sysselsättningen är god, säger Björn Alström, mäklare på Fastighetsbyrån i Bålsta.

Men även om villapriserna stigit med 52 procent i Håbo de senaste fem åren, så är det andra kommuner i länet där priserna ökat än mer.

Största vinnarna i länet är villaägare i Enköpings kommun där prisökningen är 56 procent. Räknat i kronor så ligger Knivsta kommun i topp där villaägarna i snitt haft en värdeökning på dryga 1,5 miljon kronor på fem år.

Men Björn Alström har börjat se tendenser till att prisrusningen börjat stagnera.

– Generellt ser vi en större passivitet idag bland köparna. Det är tendenser vi sett sedan i våras skulle jag säga. Det är fortfarande mycket folk på visningarna och efterfrågan är stor men köparna är mer passiva idag, säger Björn Alström och tillägger:

– Jag tror att det kan bero på ett osäkert ränteläge. Man vet inte vad som kommer att hända. Och kanske är det sunt att marknaden lugnas ned lite.

I samma takt som bostadspriserna stiger har det blivit svårare och svårare att slå sig in på bostadsmarknaden som förstagångsköpare.

– Det är supertufft. Vi ser att fler bor hemma längre. Man får inte mycket under 1,5 miljoner kronor idag, varken hus eller lägenhet. Det kräver en handpenning på över 200 000 kronor, säger Björn Alström.

Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför kvadratmeterpriser (median) på alla villaförsäljningar gjorda jan-juli 2012 med samma period 2017.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet